Barcelona acull el primer Fòrum de la Innovació, organitzat pel CIDEM

Més de 1.000 empresaris catalans es reuniran en aquesta trobada per analitzar els reptes de futur en matèria d'innovació, recerca i finançament

query_builder   15 novembre 2004 18:00

event_note Nota de premsa

Barcelona acull el primer Fòrum de la Innovació, organitzat pel CIDEM

Més de 1.000 empresaris catalans es reuniran en aquesta trobada per analitzar els reptes de futur en matèria d'innovació, recerca i finançament

De l’1 al 2 de desembre tindrà lloc a Barcelona el primer Fòrum de la Innovació organitzat pel Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM), adscrit al Departament de Treball i Indústria de la Generalitat de Catalunya. Durant dos dies, congressistes i empresaris de diferents sectors industrials, procedents d’arreu de Catalunya i Espanya, participaran en aquesta trobada, que tindrà com a escenari el Centre de Convencions Internacional de Barcelona, ubicat dins l’espai del Fòrum 2004.

El Fòrum de la Innovació arriba en un moment transcendental per al teixit industrial català, ja que des de fa temps s’observa com la recerca i la innovació han esdevingut factors claus de progrés econòmic per a les petites i mitjanes empreses.

El conseller de Treball i Indústria, Josep M. Rañé, serà l’encarregat d’inaugurar aquest Fòrum, que dedicarà les seves primeres hores a parlar d’innovació amb empresaris de renom de diferents sectors industrials. Entre els convidats en aquest primer col·loqui, trobem el restaurador i creador d’El Bulli, Ferran Adrià; la presidenta del Grup Codorniu, Mar Raventós; la directora creativa i dissenyadora de Tous, Rosa Oriol; el director del Wiener Cardiovascular Institute i del Kravitz Mount Sinaí Medical Center, Dr. Valentí Fuster; el dissenyador i il·lustrador Jordi Labanda; la consellera delegada de Casademont, Adriana Casademont, i el periodista Ramon Pellicer, que actuarà com a moderador.

Claus de progrés econòmic

Com incorporar la innovació en la gestió empresarial?, com obtenir sinergies entre l’empresa, els centres tecnològics i l’administració en matèria d’innovació?, quins són els programes europeus d’R+D+I actuals?, com promoure dinàmiques d’innovació en àrees urbanes?

Aquests són alguns dels temes que centraran les taules rodones i sessions temàtiques organitzades en el marc del Fòrum de la Innovació i que tenen com a objectiu principal conscienciar tots els agents implicats en la gestió empresarial (investigadors, empresaris, universitaris, patronals, administracions, sindicats...) de la importància de crear un marc propi per a la recerca i la innovació, per obtenir una major competitivitat a Catalunya.

Algunes de les sessions programades en el marc d’aquesta trobada comptaran també amb la presència d’experts en innovació i empresa, que compartiran amb els assistents les seves experiències i know-how. És el cas de la sessió plenària Next 05, en la qual deu professionals experts en diferents sectors exposaran la seva visió sobre el futur de les empreses catalanes. Next 05, que arriba a la novena edició, serà inaugurat per la secràtaria d’Indústria i Energia, M. Teresa Costa.

Obtenir finançament en les etapes inicials de la vida d’una empresa és clau per fomentar la creació i consolidació de les empreses. Atesa la seva importància, el Fòrum de la Innovació ha incorporat en el seu programa un bloc temàtic dedicat al finançament. Dins d’aquest bloc, s’inclou la celebració del X Fòrum Capital Risc, que servirà per presentar a tots els interessats en la inversió en empreses no cotitzades els dotze millors projectes innovadors catalans.

En el marc d’aquest bloc es durà a terme també una taula rodona en què empreses no cotitzades explicaran a través de la seva experiència les claus per garantir una operació d’inversió sense riscos. Així mateix, aquest bloc inclourà una trobada de Business Angels en què s’analitzarà la importància d’aquesta figura emergent i es donarà a conèixer el Programa Xarxes d’Inversors Privats, un punt de trobada entre emprenedors i inversors privats que destinen part del seu patrimoni a la inversió directa en empreses no cotitzades.

Premis a la Innovació i a la Qualitat

Per primera vegada, la cerimònia de lliurament dels Premis a la Innovació Tecnològica i dels Premis a la Qualitat se celebrarà de forma conjunta en el marc del Fòrum de la Innovació. En concret, els Premis s’atorgaran el dijous 2 de desembre en un acte que tindrà lloc al Liceu i que comptarà amb la presència del president de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall, i del ministre d’Indústria, Comerç i Turisme, Josep Montilla.

Els Premis IT 2004 distingeixen les empreses catalanes que han destacat per la seva trajectòria fortament lligada a la innovació. Enguany, les empreses guardonades han estat Ausa, Henkel Ibérica i Plasfi.

Pel que fa als Premis de la Qualitat 2004, han recaigut a les empreses Esteve Química SA, la Fundació Privada Integralia, el Grup Assistència Sanitària i Social SA, NRG Group Spain SA, en reconeixement a la seva excel·lent tasca de millora de la gestió de la qualitat, factor clau de competitivitat empresarial.