La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI), a través de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), acaba de publicar la convocatòria dels ajuts a la formació en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). En total s’hi destinaran 750.000 euros, dels quals 450.000 per a cursos organitzats per ens locals i 300.000 per a projectes desenvolupats per organitzacions sense ànim de lucre.

Un dels objectius que s’ha fixat la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI) és evitar la fractura digital que pot provocar un perill d’exclusió en determinats col•lectius, com ara dones, joves, aturats, gent gran, persones amb formació acadèmica insuficient, immigrants o discapacitats, i garantir així la seva integració a la Societat del Coneixement.

A l’hora d’avaluar els projectes, que comptaran amb una quantitat màxima de 10.000 euros, es prioritzaran aquells que utilitzin o promoguin l’ús efectiu del programari lliure. Així mateix es valoraran les accions que permetin una difusió oberta dels seus materials i continguts formatius. A més, la llengua del programari que es faci servir en aquests cursos, tant del sistema operatiu com de les aplicacions, haurà de ser el català sempre que existeixi versió en aquesta llengua i en aranès o català a la Val d’Aran.

Aquesta convocatòria és una de les accions integrades en el Pla de Formació i Alfabetització Digital que ha dissenyat la STSI i que té en els col•lectius amb risc d’exclusió social el seu principal destinatari.

El Pla de Formació i Alfabetització Digital, que comptarà amb la col•laboració del Departament d’Educació, vol garantir l’accés de tots els ciutadans a la formació en TIC i afavorir l’ensenyament en línia (e-learning). Un altre dels objectius és crear perfils professionals pensats per a garantir la integració dels ciutadans a la Societat del Coneixement. Així mateix es planteja facilitar l’accés a la formació i producció de continguts educatius en català i potenciar la formació específica en programari lliure.

Entre algunes de les accions del Pla, en els propers mesos es posarà en marxa el curs en línia per a dinamitzadors dels telecentres de Catalunya i s’implantarà un estàndard que acrediti els coneixements informàtics dels ciutadans.

Els continguts formatius que es generin a partir d’aquestes actuacions estaran regits per llicències públiques. (Creative Commons - creativecommons.org/license/?lang=ca)