- L’objectiu del Comitè és disposar d’un espai de participació d’infermeria en la presa de decisions que contribueixi en la millora de les aliances en el territori entre les diferents entitats de salut
- Carme Planas, directora de cures infermeres del sistema nacional de Salut, i Toni Sánchez, gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central, han participat en la constitució del Comitè, que compta amb una dotzena de professionals d’infermeria de tots els proveïdors de la Regió
La Regió Sanitària Catalunya Central compta des de finals de gener amb un Comitè de Direcció d’Infermeria. Es tracta d’un òrgan amb la participació de dotze professionals de diferents entitats proveïdores de salut de l’àmbit públic d’aquest territori amb el lideratge del Servei Català de la Salut. L’objectiu és que infermeria disposi d’un espai de reflexió i anàlisi que incideixi en la presa de decisions territorials de l’àmbit assistencial, que contribueixi en la millora de les aliances territorials entre proveïdors.
Disposar d’aquest comitè és un de les accions previstes al Pla d’Acció de la professió Infermera 2024-2025 que ha impulsat el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya amb la voluntat de garantir que les infermeres puguin exercir al màxim la seva autonomia i potencial professional per a la millora de la salut i el benestar de la població. El Pla d’Acció també està enfocat a reforçar el lideratge.
La constitució del Comitè de Direcció d’Infermeria s’ha fet aquest mes de febrer a la seu de la Regió Sanitària Catalunya Central amb la participació de Carme Planas, directora de cures infermeres del sistema nacional de Salut; Toni Sánchez, gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central, i les persones amb responsabilitats directives i que són professionals de la infermeria tant de l’atenció primària com hospitalària, extrahospitalària i sociosanitària. Toni Sánchez, ha agraït als professionals que han constituït el comitè a la RSCC perquè considera que “hem de treballar per reforçar el paper d’infermeria en la presa de decisions relacionades amb la planificació de la salut a la regió. I el comitè ens facilitarà el coneixement de primera mà de les inquietuds, situacions i casuístiques amb què es troben cadascuna de les direccions d’infermeria dels centres i treballar de manera conjunta per fer front als reptes de futur, amb una estratègia de treball i creixement comuna i compartida”.
Pla d’acció del Departament de Salut
El Departament de Salut compta amb un Pla d’acció específic per a la professió d’infermera amb prioritats pel 2024 i amb continuïtat durant el 2025, i que és fruit del treball del Fòrum de Diàleg Professional. El Pla busca el creixement de la professió a partir de quaranta-tres accions encaminades a potenciar l’autonomia, la visibilitat en la presa de decisions i l’impacte social de tots els professionals de la infermeria. Una de les accions prioritzades és la constitució i consolidació d’espais per al lideratge infermer amb visió territorial participativa formalitzats mitjançant Comitès de Direcció d’Infermeria de les Regions Sanitàries.