1. Amb l’objectiu de reforçar el posicionament internacional del país, l’Executiu desplegarà al Japó una programació d'esdeveniments culturals, turístics i econòmics
  2. La cita reunirà més de 160 països i Catalunya hi serà representada de manera transversal, amb la implicació de diversos departaments de la Generalitat


El Govern ha aprovat participar en l’Exposició Universal d’Osaka 2025, al Japó. Serà, concretament, del 27 de maig a l’1 de juny, amb tota una setmana d’activitats dedicades a Catalunya. El certamen, que reunirà més de 160 països i organitzacions internacionals, constituirà una oportunitat per donar a conèixer Catalunya a escala internacional i en àmbits estratègics com la cultura, l’economia, el turisme i la innovació.

Amb la coordinació del Departament d’Unió Europea i Acció Exterior, la Setmana de Catalunya comptarà amb la implicació de diversos departaments de la Generalitat, entre ells el de la Presidència, el de Cultura, i el d’Economia i Finances, així com l’Agència Catalana de Turisme, l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa ACCIÓ i la Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA).

Sota el lema de l’exposició “Dissenyar la societat del futur per a les nostres vides”, la participació catalana s’integrarà al pavelló d’Espanya i projectarà el país com a terra d’innovació i d’avantguarda. Per fer-ho possible, el Govern signarà un conveni de col·laboració amb Acción Cultural Española (AC/E), entitat encarregada de la gestió i execució del Pavelló d’Espanya a l’Exposició Universal d’Osaka 2025.

El conveni té com a objectiu establir els termes de col·laboració entre ambdues parts per garantir la presència institucional i la realització d’activitats de promoció cultural, turística i econòmica de Catalunya en aquest marc internacional. Catalunya també aprofitarà aquesta plataforma per impulsar la seva designació com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, una distinció que la reafirma com a referent gastronòmic global.

L’Any Catalunya-Japó

Precisament aquest mateix dimarts, el Govern de Catalunya i el Consolat General del Japó a Barcelona donaran el tret de sortida a l’Any Catalunya-Japó, a la Fundació Joan Miró, amb un concert a càrrec de la pianista i compositora japonesa Mine Kawakami.

La celebració de l’Any Catalunya-Japó vol augmentar la visibilitat de tots dos territoris en l’escena internacional, enfortir les relacions davant dels reptes globals i afavorir l’intercanvi de bones pràctiques en sectors estratègics. 

Relacions històriques amb el Japó

La relació entre Catalunya i el Japó ha estat estreta des de les primeres inversions japoneses a Catalunya als anys setanta. Des d’aleshores, s’han reforçat i s’han consolidat les relacions econòmiques, institucionals, culturals i educatives entre els dos territoris.

El Pla Japó és un programa interdepartamental del Govern que crea un marc permanent i estable per facilitar la coordinació i la col·laboració interinstitucional, i també amb el Consolat General del Japó a Barcelona. A més, el Pla incorpora la Delegació del Govern al Japó com a principal interlocutora amb els socis al país nipó. En aquest sentit, el document ofereix un marc de trobada de les administracions públiques i les institucions catalanes que tenen interessos al Japó i les entitats i les empreses japoneses amb presència a Catalunya.