1. L’acord aprovat avui suposa el primer pas en el procés d’elaboració de la futura llei, que té per objectiu millorar la gestió dels serveis sanitaris públics a Catalunya
  2. S’obrirà una consulta pública a través del portal Participa per tal de recollir les opinions i demandes de la ciutadania de Catalunya, abans de la redacció del projecte

El Govern ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei dels instruments de provisió del sistema públic de serveis sanitaris. Amb aquesta iniciativa es compleix el Pla normatiu del Govern, que ja l’havia incorporada amb una altra denominació en la planificació normativa d’anys anteriors.

S’obrirà una consulta pública a través del portal Participa per tal de recollir les opinions i demandes dels agents del sector i de la ciutadania de Catalunya, abans de la redacció de l’Avantprojecte.

Els objectius de la futura Llei es poden agrupar en quatre punts:

  1. Adequar lesfórmules de gestió al principi de responsabilitat pública que regeix els serveis sanitaris de cobertura pública, a càrrec del Servei Català de la Salut, donant prioritat a l’adaptació ràpida i flexible a les necessitats assistencials de les persones.
  2. Assolir procediments que permetin una tramitació més eficaç i eficient, per donar una resposta àgil a les necessitats assistencials de la ciutadania, que han de ser resoltes sense endarreriments burocràtics.
  3. Garantir una major estabilitat del sistema públic de salut, tenint en compte l’homogeneïtat i continuïtat dels serveis, respectant la configuració diferencial pròpia del model implantat a Catalunya.
  4. Prioritzar la qualitat assistencial i la consecució d’objectius socials

A Catalunya, la Llei 15/1990 permet al Servei Català de la Salut (CatSalut) emprar fórmules de gestió directa i indirecta, incloent-hi convenis i concerts amb entitats públiques o privades.

Una de les qüestions principals que la nova llei haurà de tenir en compte és desenvolupar el marge que atorga la legislació europea per a esgotar les competències de la Generalitat de Catalunya per ordenar el sistema sanitari. En aquest marc, la nova llei ha d’establir les condicions de qualitat per esdevenir proveïdor del sistema de salut de Catalunya i preveure la preferència establerta per a les entitats sense ànim de lucre que participen en la gestió de serveis.

La futura llei també haurà de donar resposta als reptes següents:

  1. L’actualització i estabilitat del sistema públic de salut: Aquesta actualització es fa necessària per assegurar que compleixi amb les normes comunitàries i pugui respondre a les demandes sanitàries de la ciutadania de manera eficient i sostenible.
  2. La integració de les entitats proveïdores: per millorar la resposta del sistema a través d’una millor planificació i utilització dels recursos. Això inclou la creació de mecanismes que permetin establir una major estabilitat en el sistema sanitari sense contradir els principis de concurrència.
  3. Posar la persona usuària al centre del sistema: per consolidar que siguin l’eix vertebrador del sistema sanitari, amb un tractament integral i continuat, independentment de les fórmules de gestió dels serveis.
  4. La consolidació del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT): per assegurar la continuïtat i estabilitat en el tractament de la salut. El Govern reforçarà els eixos organitzatius que defineixen aquest sistema, amb un focus especial en el sistema de vinculació dels centres sanitaris que integren la xarxa.
  5. L’actualització del marc de provisió de serveis d’atenció a la salut per ajustar-se als requisits actuals i canviants dels serveis, tenint en compte les noves necessitats de la ciutadania.

L’acord aprovat avui representa un pas endavant en el procés d’elaboració de la futura Llei, que té com a objectiu millorar la gestió dels serveis sanitaris públics a Catalunya. Portal Participa: https://participa.gencat.cat/?locale=ca