- El projecte, emmarcat en el Pla Catalunya Lidera, s’ha presentat avui a la Borsa de Barcelona davant més d’un centenar d’empresaris i agents del sector financer a Catalunya
- En col·laboració amb el sector, s’han definit 22 accions per afrontar els reptes estratègics identificats
- Catalunya compta actualment amb un total de 650 empreses del sector dels serveis financers, que donen feina a 104.738 treballadors i facturen gairebé 48.200 milions d'euros
- Consellera Romero: “necessitem tenir un sistema financer robust i dinàmic, que sigui capaç d’adaptar-se als nous reptes que tenim al davant”
Millorar la competitivitat de les empreses i agents del sector dels serveis financers a Catalunya i posicionar Barcelona com a plaça de referència en innovació i sostenibilitat a l’àmbit financer, aprofitant el seu potent ecosistema digital i tecnològic. Aquest és el doble objectiu del “Barcelona Finance Cluster”, el projecte d’associació, amb vocació de clúster, que impulsa el Departament d’Economia i Finances i que s’ha presentat avui a la Borsa de Barcelona davant més d’un centenar d’empreses i representants del sector.
La consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, ha convidat els assistents a “formar part del clúster i construir-lo junts”, amb l’objectiu de “sumar el màxim de col·laboració publicoprivada per aixecar projectes i recursos”. “Si som capaços de connectar i atreure inversions i talent, podrem ser més forts i multiplicar els esforços que fem individualment per escalar les nostres possibilitats”, ha subratllat. Per fer-ho, “necessitem tenir un sistema financer robust i dinàmic, que sigui capaç d’adaptar-se als nous reptes que tenim al davant”, ha afegit.

La iniciativa s’emmarca en el Pla Catalunya Lidera aprovat recentment pel Govern per reforçar el posicionament econòmic de Catalunya i situar-la entre les regions punteres d’Europa. Segons recull el pla, es tracta “d’una iniciativa clau per enfortir el posicionament de Catalunya com a pol d’excel·lència en serveis financers i tecnologies associades”. Romero ha recordat que el Pla Catalunya lidera preveu invertir 18.500 milions en els pròxims cinc anys i ha explicat que el sector públic ja compta amb instruments financers, com ara Avançsa, Avalis o l’ICF, “però sols no farem res”, ha advertit. “La col·laboració publicoprivada per a aquest Govern és clau”, ha conclòs.
El Pla d’Acció: 7 grans objectius estratègics i 22 accions
El projecte del clúster presentat aquest matí s’ha dissenyat partint dels resultats d’una anàlisi estratègica, elaborada per l’empresa Cluster Development per encàrrec de la Generalitat, que s’ha traduït en un mapa de la cadena de valor del sector financer. Una anàlisi en profunditat que ha servit per fer una fotografia del sector i constatar que Catalunya compta amb un ecosistema de serveis financers molt divers, potent i en creixement: amb un total de 650 empreses, 104.738 treballadors i una facturació de gairebé 48.200 milions d’euros, segons les darreres dades actualitzades.
Prenent com a punt de partida aquest estudi de mapatge, i després d’un any d’activitats, entrevistes i grups de treball amb la participació de les empreses més rellevants del sector, s’ha dissenyat un Pla d’Acció que gira entorn de 7 grans objectius estratègics, que es tradueixen en un total de 22 accions:
- Innovació, digitalització i tecnologia
- Desenvolupament de nous mercats
- Desenvolupament de finances sostenibles
- Educació financera i connexió amb la demanda
- Atracció, fidelització i formació del talent
- Visibilitat del sector i atracció d’inversions
- Millora de l’ecosistema
El model de governança
Avui també s’ha donat a conèixer el sistema de governança del futur clúster. Un model que, inspirat en referents internacionals com les iniciatives Finance Montréal (Canadà) o el Finance Innovation (França), estarà vehiculat pel Barcelona Centre Financer Europeu i comptarà amb la col·laboració i el suport del Departament d’Economia i Finances de la Generalitat.
D’aquesta manera, el ‘Barcelona Finance Cluster’ incorporarà empreses dels diferents segments de la cadena de valor de serveis financers (asseguradores i mútues, banca, sistemes de pagament, asset management, corporate finance, venture capital & private equity, així com la indústria auxiliar i les empreses fintech) i d’altres agents (centres de recerca i tecnològics, universitaris, centres formatius, entre d’altres). La voluntat és arribar a la cinquantena de membres a finals del 2025 i al llindar dels noranta en cinc anys.
Creixement rellevant de les ‘fintech’ i les ‘insurtech’ en els darrers set anys
Des de l’any 2017, el nombre d’empreses del sector dels serveis financers a Catalunya ha evolucionat de les 450 d’aquell any a les 628 del 2023 i les 650 actuals. El creixement ha estat especialment notable en l’àmbit de les fintech i les insurtech, el nombre de les quals ha passat de 50 registrades l’any 2017 a 162 el 2024. Més del 75% del capital aixecat per aquestes companyies ha sigut en rondes posteriors al 2017.
1