- Les escoles agràries disposen de les certificacions ISO 9001 de gestió de la qualitat i ISO 14001 de gestió mediambiental, i consoliden així un sistema de gestió integrat
- Es tracta d'un reconeixement que reforça la qualitat de la seva formació i el seu compromís amb el medi ambient

Les escoles agràries (EA), del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, han estat reconegudes a la XXII Jornada de Qualitat a l’Ensenyament pel seu compromís amb la qualitat i la sostenibilitat, ja que disposen de les certificacions ISO 9001 de gestió de la qualitat i ISO 14001 de gestió mediambiental, sistemes de gestió integrats que reforcen la qualitat de la seva formació i el seu compromís amb el medi ambient.
Aquest acte és un esdeveniment de referència organitzat pel Departament d’Educació i Formació Professional per impulsar la millora contínua en els centres educatius de Catalunya. La iniciativa, emmarcada dins el Projecte de qualitat i millora contínua, actualment acompanya 214 centres de diferents tipologies i etapes educatives.
Un referent en sostenibilitat
Les 15 escoles agràries repartides arreu de Catalunya aspiren a esdevenir un model referent de sostenibilitat en l’àmbit educatiu. En aquesta línia, el Servei de Formació Agroalimentària, entitat que s’encarrega de coordinar els centres, va elaborar el 2021 la Guia de bones pràctiques sostenibles en el marc del Pla estratègic 2019-2022, un document clau per establir directrius i sensibilitzar equips directius, professorat, alumnat i altres professionals sobre la importància de la sostenibilitat. Des de la implementació d’aquesta guia, les escoles agràries han dut a terme diverses accions per fomentar la sostenibilitat. Una de les iniciatives més destacades és la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques per impulsar l’autoconsum energètic i l’energia verda. Aquesta acció es va iniciar el juny de 2022 amb la participació de l'EA d’Alfarràs, EA Tàrrega, EA Vallfogona de Balaguer i EA Borges Blanques. Actualment, ja són 11 els centres que han adoptat aquesta mesura, després que l’hagin incorporat l’EA Solsonès, l’EA Santa Coloma de Farners, l’EA Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech, l’EA Pirineu, l’EA Gandesa i l’EA Amposta.
A més, 7 escoles agràries han col·locat calderes de biomassa i han contribuït així a la reducció del consum energètic i a la disminució de les emissions de CO₂.
La XXII Jornada de Qualitat a l’Ensenyament ha posat en valor aquests esforços, reafirmant el paper de les escoles agràries com a referents en sostenibilitat i qualitat educativa. Aquestes iniciatives reforcen el seu compromís amb la millora contínua i la formació d’un futur més sostenible per a l’ensenyament a Catalunya.
Per aquest 2025, l'opció del Servei de Formació Agroalimentària i les escoles agràries és la de poder continuar amb un sistema de gestió integrada de la qualitat amb multiemplaçament, que inclourà les 15 escoles agràries i Serveis Centrals. Aquesta estructura ens permetrà millorar l’eficiència en la gestió, optimitzar processos i garantir una coordinació més efectiva entre tots els centres.