La secretària general del Departament de Medi Ambient i Habitatge, Genoveva Català, ha participat en l’acte de cloenda aquesta tarda a Tarragona del primer seminari del projecte comú R7-P1-02, que porta per títol “Impacte del creixement del sector industrial químic i petroquímic en la gestió urbana de ciutats portuàries”, i que està inclòs dins del projecte Urb-al de la Unió Europea.
El projecte Urb-al és un programa horitzontal de cooperació descentralitzada de la Unió Europea adreçat a ciutats, regions i d’altres col•lectivitats locals i territorials dels països de la Unió Europea i d’Amèrica Llatina. El seu objectiu primordial és el desenvolupament d’una associació directa i durable entre els actors locals per tal de multiplicar els intercanvis de coneixements, experiències i tècniques. Aquests intercanvis permetran als agents locals desenvolupar capacitats per fer front a les exigències plantejades pel fenomen d’urbanització accelerada registrat les últimes dècades.
Aquest programa es desenvolupa a través de trobades biennals, xarxes temàtiques i projectes comuns. És precisament en el marc d’un projecte comú, el de la xarxa temàtica número 7, de gestió i control de la urbanització, que se celebra el seminari a Tarragona. L’Ajuntament de Tarragona, el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, la Municipalidad de Berisso (Argentina), la Municipalidad de Ensenada (Argentina), la Municipalitat de Fos-Sur-Mer (França), la Municipalidad de Talcahuano (Xile), i la Municipalidad de Bahía Blanca (Argentina), són els membres d’aquesta xarxa.
El seu objectiu general és millorar les capacitats de gestió del desenvolupament urbà en governs locals de ciutats portuàries que hagin experimentat en les últimes dècades un alt creixement industrial, principalment en els sectors químic i petroquímic. Específicament, es tractarà de contrastar entre les ciutats sòcies experiències d’ordenació urbana vinculades amb la interfase ciutat-port-indústria, amb la finalitat d’identificar i documentar problemàtiques comunes, i dissenyar, debatre i consensuar línies de planificació en ciutats portuàries amb alt creixement en els sectors definits.