Primer pas per crear el futur parc del Delta del Llobregat

query_builder   30 novembre 2004 18:35

event_note Nota de premsa

Primer pas per crear el futur parc del Delta del Llobregat

El conseller de Medi Ambient i Habitatge i els alcaldes del Prat de Llobregat i Viladecans impulsen un Consorci per a la protecció i gestió dels espais naturals del delta del Llobregat que es posarà en marxa a començaments del 2005

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, i l’alcalde de Viladecans, Jaume Montfort, han signat aquesta tarda un protocol d’intencions per a la creació del Consorci del Delta del Llobregat.

El  Consorci  es crea per gestionar de manera integrada el conjunt d’espais naturals del delta del Llobregat, amb la finalitat de vetllar per la conservació dels seus sistemes naturals, per la  preservació de la biodiversitat que acullen i pel foment del seu estudi i coneixement. Així mateix, ha de treballar per promoure un ús públic sostenible, lúdic i educatiu, com a instrument per incrementar la conscienciació social del valors ecològics, paisatgístics, territorials, culturals i socials del delta del Llobregat.

Aquest territori acull un mosaic de paisatges de gran interès natural. El tram final del riu Llobregat, els aiguamolls, les pinedes litorals i la platja configuren un conjunt de valor estratègic en l’entorn metropolità amb elements, espècies i comunitats, d’importància internacional.

El delta del Llobregat té 20 hàbitats naturals d’interès comunitari, dels quals 3 són declarats d’interès prioritari per a la conservació, acull l’única població catalana de trencadalla,  hi viuen 20 espècies d’orquídies i  més de 350 espècies d’ocells han estat citades. És un punt estratègic dins la ruta migratòria de la mediterrània occidental i en el conjunt d’aiguamolls litorals catalans.

La seva centralitat territorial el converteix en un magnífic espai d’ús educatiu i lúdic, ja que es troba a menys de 30 minuts de més del 50% de la població de Catalunya. L’any 2003 va ser visitat per 57.548 persones, 17.842 amb visites guiades i 39.706 com a visites lliures als espais controlats del delta del Llobregat ( reserva del Remolar Filipines i el seu entorn).

El Consorci per a la protecció i gestió dels espais naturals del delta del Llobregat, que es posarà en marxa a començaments del 2005, serà una entitat pública creada pel Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya i pels ajuntaments del Prat de Llobregat i de Viladecans.  La seva estructura constarà d’un President, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, un Consell Rector,  que estarà constituït per 7 membres, 3 per part de la Generalitat i 2 per cadascun dels ajuntaments que en formaran part, i un gerent/a.  Aquesta configuració inicial es preveu que sigui ampliada amb la incorporació d’entitats públiques o privades, l’activitat de les quals estigui en consonància amb els objectius del Consorci que comptarà, també, amb un Consell de Cooperació, que es constituirà com a òrgan de consulta, de participació i d’informació en les qüestions pròpies de l’àmbit d’actuació del Consorci.

Aquest àmbit d’actuació serà el constituït pels espais naturals del Delta del Llobregat que formin part dels termes municipals dels ajuntaments que l’integren i es podrà estendre i abastar nous municipis, sempre que aquests formin part del Consorci. Inicialment gestionarà, aproximadament, unes 700 hectàrees amb uns 10 quilòmetres d’itineraris senyalitzats.

El Consorci s’instal•larà, de forma provisional, a les dependències del Centre d’Informació Ambiental Cases d’en Puig, a la ciutat del Prat.