1. Actualment existeixen dos registres poblacionals, un a Tarragona i un altre a Girona, un tercer a Lleida en fase de consolidació, i diferents registres hospitalaris


El Govern convocarà pròximament una consulta pública prèvia a l’elaboració d’un projecte de decret pel qual es crearà i regularà el futur Registre de càncer de Catalunya, que lidera i ha de dur a terme el Departament de Salut. La creació del Registre de càncer de Catalunya respon a l’objectiu final de millora de l’estratègia de lluita contra el càncer, en benefici de la salut de la població.

Disposar d’un sistema d’informació específic sobre el càncer, que integri totes les dades rellevants i que abasti tot Catalunya, permetrà:

  1. Conèixer millor la malaltia epidemiològicament.
  2. Tenir capacitat per transformar aquesta informació en més coneixement per planificar i adoptar millors decisions assistencials.
  3. Avaluar-ne els resultats.
  4. Millorar l’atenció als pacients.

Actualment no existeix un registre únic del càncer a Catalunya, sinó que hi ha dos registres poblacionals, un a Tarragona i un altre a Girona, un tercer a Lleida en fase de consolidació, i diferents registres hospitalaris, tots ells gestionats per entitats proveïdores de serveis sanitaris. Aquest conjunt de registres faciliten al Departament de Salut, mitjançant el Pla director d’oncologia, informació rellevant sobre la realitat del càncer, però no permeten disposar de la totalitat de la informació sistematitzada perquè no afecten la totalitat del territori. A més, tampoc incorporen i posen a disposició de l’Administració sanitària totes les dades clíniques necessàries per optimitzar les polítiques de control de la malaltia i millorar els programes de prevenció, l’atenció i la rehabilitació dels pacients amb càncer.

És necessari establir un sistema de vigilància útil per a l’estratègia de lluita contra el càncer, que permeti identificar canvis en l’epidemiologia de la malaltia i els seus factors determinants i orientar l’acció pública de salut en relació amb aquesta malaltia i l’avaluació de les mesures adoptades.

La creació del Registre de càncer de Catalunya mitjançant una norma reglamentària amb rang de decret és l’única alternativa que permet desenvolupar la iniciativa amb totes les garanties jurídiques, tenint en compte que el Registre del càncer de Catalunya inclourà dades especialment protegides i comportarà obligacions de comunicació de dades per a tercers (tots els centres sanitaris de Catalunya, tant públics com privats). El decret haurà de regular la configuració del registre, el seu funcionament i la interrelació amb els registres actuals a Catalunya, a l’Estat i internacionalment.

El nou registre ha de garantir:

  1. Estendre la cobertura territorial dels registres existents.
  2. Fer-los interoperables i interconnectats.
  3. Millorar la qualitat de les dades recollides actualment.
  4. Incorporar dades clíniques com l’estadiatge en el moment del diagnòstic.
  5. Eliminar possibles tasques redundants i reduir les càrregues de treball en la recollida de dades.
  6. Analitzar les dades i transformar-les en informació vàlida i útil que serveixi de base per a la presa de decisions.

La creació del Registre de càncer de Catalunya es troba alineada amb el Pla de Salut de Catalunya 2021-2025, aprovat pel Govern el 21 de desembre de 2021.