El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Felip Puig, i el director del Servei Meteorològic de Catalunya, del Departament de Medi Ambient, Oriol Puig, han presentat aquest matí la nova catalogació del fons històric de l’antic Servei Meteorològic de Catalunya, l’organisme precursor de la meteorologia al nostre país, dipositat a l’Institut Cartogràfic de Catalunya. A l’acte també hi ha assistit el delegat territorial de Medi Ambient, Isidre Ferran.
Aquest servei el va crear l’any 1921 la Mancomunitat de Catalunya i va ser clausurat l’any 1939 pel règim franquista. El tancament va suposar l’espoli de tota la documentació, clixés fotogràfics, aparells, etc, que van anar a formar part del Servicio Meteorológico Nacional, l’actual Instituto Nacional de Meteorología. L’any 1983, la Generalitat va arribar a un acord per recuperar tot el material, que va ser dipositat a la Cartoteca de Catalunya, unitat de l’Institut Cartogràfic de Catalunya. Allà s’hi ha estat fins que, fa pocs anys, un acord entre el Servei de Meteoroligia de Catalunya, del Departament de Medi Ambient, l’Institut Cartogràfic, del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, i l’Institut d’Estudis Catalans ha permès estudiar el seu contingut i posar-lo a partir d’ara a disposició dels qui vulguin consultar-lo.
L’actual Servei Meteorològic de Catalunya és hereu de la tasca de les persones que varen aconseguir que la meteorologia catalana estigués al nivell dels millors serveis meteorològics europeus de la dècada dels anys 20 i 30. En aquell temps, Catalunya comptava amb tantes estacions meteorològiques com hi havia a la resta de l’Estat i tenia centenars d’observadors voluntaris que contribuïen a l’elaboració del pronòstic diari. Les seves aportacions segueixen sent de profit per al treball que realitzen diàriament els professionals de la meteorologia.