 Els ajuts es destinaran al finançament de les infraestructures necessàries per al desenvolupament dels plans de gestió, i a l’assessorament tècnic per a la correcta gestió i control de les dejeccions ramaderes Aquestes mesures s’emmarquen en el Pla de Suport a la Gestió de les Dejeccions Ramaderes que el Govern va aprovar el passat mes de gener

El consell d’Administració de la Junta de Residus, del Departament de Medi Ambient, ha aprovat aquest matí les bases de les convocatòries de subvencions per al 2003 per a l’assessorament tècnic per a la correcta gestió i control de les dejeccions ramaderes, i per al finançament de les infraestructures necessàries per a la implantació, control i seguiment dels plans de gestió de les dejeccions ramaderes.

Ajuts per a l’assessorament tècnic

Poden acollir-se als ajuts per al finançament de la despesa que comporta l’assessorament tècnic per a garantir la correcta gestió i control de les dejeccions ramaderes les persones físiques, jurídiques o associacions de ramaders que portin a terme una activitat ramadera en qualsevol punt de Catalunya. El pressupost és de 300.000 euros, tenint en compte que, per a explotacions ubicades en zona vulnerable, l’import de la subvenció podrà arribar fins al cent per cent del que es justifiqui com a cost de l’activitat subvencionada, i que per a explotacions ubicades en zona no vulnerable, l’import podrà arribar fins al cinquanta per cent del que es justifiqui. En cap cas l’import d’aquesta subvenció podrà ser superior als 75 cèntims d’euro per plaça de porc d’engreix o equivalent, en el cas d’ actuacions individuals, ni a l’euro i mig per plaça en el cas d’actuacions col·lectives.

Ajuts per construir sistemes d’emmagatzematge, de tractament i de control

En el cas dels ajuts per al finançament de les infraestructures necessàries per a la implantació, control i seguiment dels plans de gestió ramaders, s’hi poden acollir les persones que portin a terme una activitat ramadera en una zona designada com a vulnerable i disposin d’una resolució favorable a la validació dels plans de gestió de dejeccions ramaderes. També s’hi poden acollir les associacions de ramaders que disposin d’un pla de dejeccions col·lectiu per a totes les explotacions adherides al pla. El finançament comprèn el projecte constructiu i l’adquisició i implantació dels equipaments de control i seguiment necessaris per dotar a les explotacions de les infraestructures necessàries per donar compliment al pla de gestió, com ara sistemes d’emmagatzematge, infraestructures de tractament individuals i col·lectives, i equips de control. El pressupost total serà de 9 milions d’euros, i d’un màxim del 25% de la despesa suportada per a cada sol·licitud.

Aquestes mesures s’emmarquen en el protocol signat amb les parts afectades l’estiu passat i en el Pla de Suport a la Gestió de les Dejeccions Ramaderes que el Govern va aprovar i presentar el passat mes de gener. En aquests moments, s’ha assolit un dels eixos d’aquest Pla, que contempla el suport econòmic per a la implantació de les infraestructures per a la correcta gestió d’aquestes dejeccions.

Recentment, la Comissió Europea va expressar la seva conformitat amb la voluntat de la Generalitat d’obrir una línia d’ajuts, d’un màxim del 25 %, per a la construcció d’infraestructures per al tractament i la gestió dels purins. Es tracta de plantes d’emmagatzematge, de separació de sòlids i líquids, tractaments físics, químics, o biològics i compostatge, i sense que siguin considerats ajuts directes al sector. Aquest pla preveu una inversió de 22 milions d’euros en 5 anys per a les infraestructures.