Medi Ambient enllesteix la delimitació de zones inundables a les conques catalanes de l'Ebre

query_builder   8 maig 2003 16:05

event_note Nota de premsa

Medi Ambient enllesteix la delimitació de zones inundables a les conques catalanes de l'Ebre

 El treball realitzat permet analitzar els riscos davant el perill d’avingudes a les conques catalanes de l’Ebre, definint les zones inundables en períodes, les zones potencialment inundables avui, i els punts crítics d’inundació coneguts Aquest treball completa la delimitació de zones inundables per a l’homologació de l’INUNCAT a tot el territori

Ara farà dos anys que el Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), del Departament de Medi Ambient, va aprovar els treballs de delimitació de zones inundables a les conques internes de Catalunya. Llavors es van iniciar gestions amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, per tal que es disposés del mateix nivell d’informació a les conques catalanes de l’Ebre, gestions que van fructificar amb l’encomana de gestió per part de la CHE.

Avui el Consell d’Administració de l’Agencia Catalana de l’Aigua ha donat el vist-i-plau als treballs, un cop enllestits. Es tracta de l’estudi que delimita les zones inundables associades a períodes de retorn de 50, 100 i 500 anys (aquelles zones que, en la situació actual, poden inundar-se amb les freqüències esmentades), les zones potencialment inundables avui i els punts crítics d’inundació.

L’estudi, que facilita l’anàlisi de riscos davant el perill d’avingudes, permetrà homologar a nivell estatal (davant la Comissió de Protecció Civil) el Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya (INUNCAT).

El treball realitzat s’ha basat en quatre tipus d’estudis:

 Estudi hidrològic, per a la determinació dels cabals d’avinguda

 Estudi hidràulic de delimitació, a escala 1:50.000, de les àrees inundables de la xarxa hidrològica

 Estudi geomorfològic de zones potencialment inundables

 Estudi de punts crítics d’inundació coneguts

Amb aquest treball queda complerta la delimitació de zones inundables per a l’homologació de l’INUNCAT a tot el territori, i representa un nou pas substancial en els treballs de prevenció de riscos en les inundacions.