Les analítiques realitzades fins ara per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) han confirmat que l’origen de la brutícia d’algunes platges del Maresme no és fecal i que l’escuma que, moltes vegades, porten associades està motivada per algues microscòpiques. L’ACA ha intensificat en els darrers dies els sistemes de control per garantir la qualitat sanitària i l’aspecte visual de l’aigua al Maresme.
L’ACA, al llarg de la darrera setmana, va rebre queixes de nombrosos ajuntaments del Maresme (Sant Andreu de Llavaneres, Masnou, Sant Pol, Canet, Arenys de Mar) que comunicaven la presència d’abundant material sòlid flotant, en ocasions acompanyat d’una escuma marronosa, davant de les platges dels seus municipis.
Tot i que el seu aspecte pot fer pensar que aquest material és el resultat d’abocaments no controlats dels sistemes de sanejament, durant tot aquest període, no s’ha detectat cap anomalia en els sistemes de sanejament (depuradores i emissaris), que pugui justificar aquesta presència massiva de material flotant al litoral del Maresme.
L’ACA, doncs, ha descartat que la presència de material flotant al Maresme hagi estat originat per disfuncions o vessaments d’aigües residuals abocades directament al mar (trencament de col•lectors o emissaris, derivació de depuradores, riuades per tempestes d’estiu, etc.).