query_builder 29 novembre 2004 17:48
event_note Nota de premsa
El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, i l’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, han participat en la jornada d’inauguració aquest migdia de les instal•lacions del nou projecte de gestió sostenible de l’aqüífer del riu Tordera. Aquestes infraestructures permetran reutilitzar les aigües residuals provinents de la depuradora millorant els nivells de l’aqüífer.
Aquest projecte, que es va iniciar fa 3 anys, està subvencionat per la Unió Europea a través de l’instrument LIFE de finançament de projectes de millora ambiental. El projecte millora la gestió del cicle de l’aigua al municipi de Tordera perquè es depuren les aigües i es reutilitzen per reduir del dèficit hídric de l’aqüífer, creant també una zona humida d’infiltració a l’illa del riu Tordera. A més, el nou projecte permet la restauració d’un espai fluvial que ofereix noves possibilitats ambientals i recreatives al municipi mateix.
La reutilització de les aigües provinents de l’Estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Tordera, es fa a través d’un sistema natural d’aiguamolls que depuren l’aigua. L’aigua provinent de la depuradora no s’aboca directament al riu, sinó que s’incorpora a un tractament terciari per aconseguir una major reducció dels nutrients. Aquest tractament terciari consisteix en unes noves bases naturals de depuració (depuradora verda), poc profundes, i on les plantes s’encarreguen de millorar la qualitat de l’aigua absorbint nutrients i altres substàncies .
Un cop l’aigua està neta i sanejada s’envia riu amunt per recarregar l’aqüífer mateix i evitar, així, que no estigui tan castigat. Les aigües depurades es transporten a través d’una canonada fins a una llacuna d’infiltració a l’illa fluvial del riu Tordera mitjançant un sistema de bombeig alimentat per energia solar. Les bombes que impulsen l’aigua canal amunt tenen una capacitat de retornar un milió de litres al dia a l’aqüífer. Fa només unes setmanes, uns desconeguts van robar 189 plaques fotovoltaiques que havien de fer funcionar el bombament. Ara, de manera provisional, l’aigua s’haurà d’impulsar amb un generador d’electricitat. El Departament de Medi Ambient i Habitatge treballa per reposar al més aviat possible la totalitat de les plaques solars perquè el projecte funcioni amb energia solar.
Finalment, aquest projecte ha permès la creació de la nova llacuna o illa fluvial del riu Tordera. La llacuna i els espais naturals del la zona ocupen una superfície de més de 3 hectàrees. A la zona s’han plantat arbres de ribera i també roures pènols, arbre molt particular i típic de la zona de Tordera. També s’han potenciat la creació de prats inundables i de vegetació aquàtica, incrementant així la biodiversitat. Aquesta nova llacuna, que té una fondària de 4 metres, complementa la zona d’aiguamolls que ja hi ha al costat i que estan inclosos al Pla d’espais d’interès natural ( PEIN ) dels estanys de Tordera i de la roureda de Tordera.