El conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, ha visitat aquest matí les obres de desviament del riu Llobregat des del pont de Mercabarna fins el mar, i les mesures correctores d’impacte ambiental aplicades als treballs.

Els objectius del projecte de desviament del riu són el d’incrementar la capacitat hidràulica fins a 4.000 m3 per segon en el seu darrer tram i el de possibilitar l’ampliació del Port de Barcelona i la ZAL. El projecte abasta 270 Ha, i l’àrea que queda entre la llera vella i la nova té 355 Ha, i es destina a l’ampliació de la ZAL.

Els terrenys de la plana d’inundació i de la nova llera quedaran integrats en la Reserva Natural Parcial de La Ricarda - Ca l’Arana. Es crearan 27 Ha de canyissars de depuració per donar encara major qualitat a l’aigua que provindrà de la depuradora.

El conseller de Medi Ambient s’ha desplaçat fins a la llacuna de Cal Tet, una nova zona humida, amb 10 Ha d’aigua, provinents dels canyissars de depuració, i 4 Ha més de vegetació. D’aquesta manera, es mantenen els hàbitats d’interès i se’n creen de nous en les àrees sense interès a l’origen. L’aportació d’aigua depurada facilitarà la introducció d’una pradera de macròfits, cosa que convertirà la llacuna i el seu entorn en una zona d’alimentació i nidificació d’aus aquàtiques.

En total, es crearà una superfície de 95 Ha més de zones humides.

Per a la preservació i la protecció de la vegetació i els hàbitats d’interès, s’instal·laran 7.000 metres de tancat protector; es trasplantaran espècies emblemàtiques; es farà una preservació de 62.000 m3 de bancs de llavors per a la seva posterior reutilització; es recol·lectaran llavors i esqueixos d’espècies autòctones de l’àmbit del projecte; i es plantaran diferents espècies per a la reconstrucció d’hàbitats dins les zones humides.

També es pretén conservar i potenciar les espècies faunístiques rellevants en l’àrea natural. És per això que es crearà un àrea de 5 Ha per a la nidificació del corriol camanegre, en compensació de la part de la platja on es trobava aquesta espècie, i que ha estat ocupada per la nova desembocadura); es farà una captura i retirada de rèptils, amfibis i mol·luscs; es reintroduiran espècies com la tortuga leprosa, el gripau comú o el fartet; i es procedirà a l’enderrocament controlat d’edificacions per minimitzar l’afecció a rapinyaires nocturns i ratpenats, a més de construir nous refugis.

En total, la ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus) s’ampliarà en 50 Ha, de les quals 6 seran de bosc de ribera i 44 de noves zones humides.

XI Dia Mundial dels Ocells a les Reserves Naturals del Delta del Llobregat

Posteriorment, el conseller Espadaler s’ha dirigit a l’estació biològica del Remolar-Filipines, on ha fet la cloenda de la presentació del Dia Mundial dels Ocells, que ha anat a càrrec del director de la Reserva, Ricard Gutiérrez.

El Dia Mundial dels Ocells està organitzat a nivell internacional per l’ONG Birdlife International. A Catalunya fa 11 anys que se celebra amb molt d’èxit. Només la Reserva del Delta del Llobregat va rebre l’any passat més de 1.000 visitants en un sol cap de setmana de celebració, on es programen diferents activitats adreçades al públic familiar. Entre d’altres, enguany hi ha previst celebrar un concurs d’identificació d’ocells, una visita a la maresma de les Filipines, una exposició de caixes-niu, un anellament científic d’ocells, o un alliberament de moixons provinents del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa.

La Reserva Natural del Delta del Llobregat és una zona d’importància internacional per la seva flora i fauna. Pel que fa a la flora, hi ha una espècie única arreu del món, que està protegida per la Unió Europea, la trencadalla. També hi ha una altíssima diversitat d’orquídies, amb 18.000 peus de 22 espècies diferents. Però sobretot la seva fama rau en la importància de la tasca de dispersió de la gavina corsa, en la presència de baldrigues balears, i en la nidificació d’espècies com les cames-llargues, el corriol camanegre, la fotja banyuda, el rasclet, el rascletó i el martinet menut.