L’Agència Catalana de l’Aigua respecta la sentència del Tribunal Suprem anul•lant les obres de desviament del riu Llobregat, tot i que considera que una obra d’aquestes característiques, amb l’impacte ambiental que representa, no s’hagués tramitat de forma adequada i tenint en compte la globalitat del territori afectat. L’ACA, però, considera força positiu que si no hagués estat per la pressió institucional (Conselleria de Medi Ambient anterior, l’ajuntament del Prat de Llobregat, l’Entitat Metropolitana de Sanejament Hidràulic i de Tractament de Residus i la societat civil) possiblement, aquesta obra no s’estaria executant amb les garanties que ofereix la declaració d’impacte ambiental i la comissió de seguiment de les obres. Aquesta comissió compta, a més, amb la presència de la Comunitat d’Usuaris de l’Aigua del Delta Oriental del Riu Llobregat.
Jaume Solà recorda que, “en el cas de les obres, no és el mateix analitzar-les de forma separada, que fer-ho amb la suma de tots els impactes que representen sobre un mateix territori”. És per això, que el director de l’ACA creu que ara seria l’ocasió de constituir una comissió de seguiment i control ambiental sobre tot el que està passant conjuntament al Delta i que pot afectar l’aqüífer del Llobregat. Aquesta serà una proposta que se li traslladarà a la Ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, dilluns que ve a Barcelona.
El director de l’ACA afegeix que en el fons del recurs de la comunitat d’usuaris hi ha la preocupació de falta de protecció suficient sobre les aigües subterrànies. Aquesta preocupació també la comparteix l’ACA i veu, en aquesta sentència, una oportunitat de dotar de les màximes garanties ambientals les obres.