Demà divendres, dia 31 de gener, s’alliberaran dotze cabirols a Monistrol de Calders (Bages), seguint el programa de reintroducció d’aquesta espècie al Moianès. El cabirol (Capreolus capreolus) és el cèrvid més petit que hi ha a Europa i des de fa un temps s’està reintroduint a Catalunya després de que pràcticament s’extingís. L’alliberament es farà a les 8:30h. del matí i hi seran presents diferents alcaldes de la zona, presidents de societats de caçadors de 12 municipis i més de 50 alumnes de l’escola local. El director general d’Activitats Cinegètiques i Pesca Continental, Jordi Padrós, també assistirà a aquest alliberament així com el President de la Federació Catalana de Caça, Antoni Quer.

Els exemplars de cabirol provenen de Les Landes Franceses. Són capturats el dia abans i una vegada comprovat el seu estat sanitari, són alliberats de nou al medi natural. En aquesta zona del Moianès s’ha reintroduït des de l’any 1998, vint-i-vuit cabirols que en aquests anys s’han reproduït. La setmana passat se’n van alliberar quinze més. De forma natural, el cabirol ha anat penetrant a Catalunya a través dels Pirineus. El seu procés de reintroducció s’ha accelerat amb aquests alliberaments que han tingut lloc a diferents zones de Catalunya com el Cap de Creus, els Ports de Tortosa Besseit, el Montegre, la zona volcànica de la Garrotxa, etc.

El cabirol és la més petita de les tres espècies de cèrvids que es troben a Catalunya. Un individu adult pesa de 25 a 30 kg i té una altura de 70-80cm. Com els altres representats de la mateixa família, la daina i el cérvol, el cabirol presenta dimorfisme sexual i només els mascles presenten banyes decídues, amb un màxim de tres puntes cadascuna.

Tot i que era una espècie habitual a Catalunya, el cabirol va patir una forta regressió i ja als inicis del segle XX la seva distribució geogràfica era reduïda i amb nivells de població molt baixos que, en alguns casos van conduir a l’extinció local. La dràstica reducció de gran mamífers es va produir per tant, entre finals del segle XVIII i principis del XX i sembla que va ser la disminució dels boscos i l’increment d’activitats humanes en aquests ambients els causants de la regressió.