Celebració del Dia Mundial del Medi Ambient amb el lliurament dels Premis Medi Ambient 2003 i de diferents certificats de qualitat ambiental

query_builder   6 juny 2003 09:49

event_note Nota de premsa

Celebració del Dia Mundial del Medi Ambient amb el lliurament dels Premis Medi Ambient 2003 i de diferents certificats de qualitat ambiental

El conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, va presidir ahir al vespre l’acte de celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, a l’Auditori del Palau de la Generalitat.

El conseller va fer lliurament dels Premis Medi Ambient 2003, que volen reconèixer públicament la tasca de persones, empreses, entitats i institucions públiques o privades en favor de la protecció i millora del nostre entorn.

Els premis s’han concedit en dues modalitats: en reconeixement a una iniciativa concreta per la millora del medi, i en reconeixement a una trajectòria en defensa del medi ambient. En la primera modalitat, el premi ha estat atorgat a la secció "Ecologia domèstica", del programa "La Columna", de TV3, per la seva tasca educativa i informativa sobre com es pot actuar per preservar el nostre medi ambient, mitjançant propostes senzilles i, alhora, efectives. El seu format lúdic, però rigorós, ha estat clau perquè els i les televidents segueixin cada setmana els suggeriments i consells que se’ls proposen. La segona modalitat del premi l’ha merescut el president durant 25 anys de Senders de Catalunya i introductor al nostre país dels senders de Gran Recorregut, els coneguts GR, Enric Aguadé Sans.

Enguany, a més d’aquests atorgaments, el Departament de Medi Ambient ha volgut fer un reconeixement especial i públic a la tasca realitzada pels voluntaris catalans que, solidàriament i de maneres diverses, han col·laborat, i estan col·laborant, a pal·liar els efectes ambientals i socialment negatius provocats per la marea negra que va assolar Galícia i altres zones costaneres del nord d’Espanya a finals de l’any passat.

Durant l’acte es van lliurar certificats a empreses preocupades pel seu entorn. Primerament, els distintius de Garantia de Qualitat Ambiental, creats l’any 1994 per la Generalitat com a instrument complementari del sistema europeu. Amb les empreses que han rebut avui el distintiu, són ja 92 les que el tenen. També s’han lliurat les etiquetes ecològiques de la Unió Europea, passant a ser 9 les empreses que l’han aconseguit, cosa que representa que Catalunya té el 7% d’atorgaments del conjunt de la Unió Europea. El tercer atorgament va  estar per a les empreses que han accedit al registre del Sistema d’Ecogestió i Ecoauditoria de la Unió Europea, conegut com a EMAS. Avui s’ha arribat a la xifra de 137 organitzacions registrades a Catalunya, que representen més de la meitat dels certificats atorgats a tot l’Estat espanyol.

Durant la celebració, el professor de la Universitat Autònoma i membre del Fòrum Global 500 de les Nacions Unides, Martí Boada, va pronunciar una conferència sobre la importància dels parcs naturals a Catalunya.