El director del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), del Departament de Medi Ambient de la Generalitat, Oriol Puig, presenta avui, davant el responsable del projecte Global Precipitation Measurement (GPM) de la NASA, Eric Smith, la candidatura perquè Catalunya sigui una de les cinc bases terrestres (Super-sites) que s’encarregui de validar una part de les dades de pluja que recullin els satèl·lits que es posaran en òrbita en el marc d’un projecte de la NASA, l’any 2007, i que pretén mesurar en temps real les precipitacions de tot el Planeta.
En els Super-sites es rebran, en temps real, les dades dels satèl·lits i s’analitzaran i compararan amb les dades dels equips meteorològics ubicats a la Terra. Aquest procés de recopilació i anàlisi de dades servirà per poder calibrar els satèl·lits i interpretar les dades que es recullin i mesurin sobre zones sense altres aparells -com els oceans-, amb la qual cosa es podrà obtenir una millor estimació del camp de pluja, podent comptar, per tant, amb informació més detallada i d’abast planetari.
Per aquesta raó, les bases de validació terrestre –anomenades Super-Sites- s’han de situar en diferents zones per tal d’obtenir un major calibratge i representar la varietat de climes del Planeta, a més de posseir un ampli equip de mesura (radars terrestres, xarxa de pluviògrafs, perfiladors verticals, mesuradors de l’espectre de grandàries de les gotes, estacions meteorològiques ,etc.).
En aquest sentit, la Generalitat de Catalunya compta, a través del SMC, amb una àmplia xarxa de radars meteorològics, una densa xarxa d’estacions meteorològiques, una xarxa per a la detecció de les descàrregues elèctriques i altres eines de modelització, les quals es veurien alhora millorades gràcies a la participació en el programa de la NASA, un equipament tecnològic, que avui està reforçat amb el coneixement científic que aporten els investigadors en hidrometeorologia de la UPC, amb la qual el SMC té signat un conveni de col·laboració.
La situació de Catalunya és excepcional per realitzar aquest treball, ja que està situada una àrea, la mediterrània, amb episodis de pluja intensa i de gran variabilitat, que causen gran impacte en àrees habitades.
D’altra banda, cal assenyalar que Catalunya és l’única candidata de la Península Ibèrica que opta a acollir una base terrestre de validació en temps real de la missió Global Precipitation Measurement, essent una de les quatre candidatures europees presentades, juntament amb la Gran Bretanya, Alemanya i Itàlia. La resta de bases de la missió GPM s’instal·larien als Estats Units, Brasil, l’Índia, Austràlia i Àsia. Fins l’any 2005 no es decidirà quins països hi participen definitivament.
El conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, ha valorat molt positivament aquesta candidatura "que demostra que tenir a Catalunya un servei meteorològic propi i eficient és una garantia de cara al reconeixement internacional"
La missió Global Precipitation Measurement és la continuació del projecte del satèl·lit Tropical Rainfall Measuring Mission (TRMM), que ha estat el primer, gràcies a un radar actiu incorporat, en obtenir l’estructura vertical de la pluja i en mesurar-la quantitativament, punt clau per a la millora dels models climàtics globals. El projecte GPM, que oferirà avantatges respecte al TRMM, comptarà amb un satèl·lit amb radar actiu, radiòmetres i altres aparells, i amb una constel·lació de satèl·lits equipats amb radiòmetres de microones.