1. El Govern ha donat llum verda a l’elaboració d’un nou full de ruta que permeti analitzar els reptes de futur de l’arqueologia i de la paleontologia, així com fixar els objectius en l’horitzó 2030
  2. És una eina essencial per conèixer l’estat actual d’aquesta part del patrimoni cultural a Catalunya i les seves necessitats a mitjà i llarg termini


El Govern ha donat avui llum verda al Departament de Cultura per començar a elaborar el Pla de l’arqueologia i de la paleontologia de Catalunya – PAPCAT 2030. La finalitat del Pla és elaborar un document que permeti analitzar els reptes de futur de l’arqueologia i de la paleontologia, així com fixar els objectius en l’horitzó 2030. 

El Pla de l’arqueologia i de la paleontologia de Catalunya – PAPCAT 2030 és una eina essencial per conèixer l’estat actual d’aquesta part del patrimoni cultural a Catalunya i les seves necessitats a mitjà i llarg termini. Es tracta d’un instrument transversal, que ha de servir per dissenyar les actuacions i inversions de la Generalitat en l’àmbit del patrimoni arqueològic i paleontològic i les propostes de desplegament i modificació del marc normatiu vigent. 

En aquest sentit, es considera necessari impulsar un nou full de ruta amb els objectius següents:

  1. Conèixer la situació de l’arqueologia i de la paleontologia de Catalunya a 2025 des del punt de partida del Pla integral per a l’arqueologia a Catalunya de 2009. 
  2. Conèixer l’entorn, les tendències i les forces de canvi que afectaran l’arqueologia i la paleontologia en els propers anys. 
  3. Revisar les polítiques de la Generalitat i elaborar un conjunt de mesures estratègiques que marquin les actuacions i les inversions necessàries. 

Per a l’elaboració del nou pla, s’impulsarà un procés participatiu obert als altres departaments, així com a les altres administracions públiques de Catalunya, als professionals, a les institucions, a les associacions i a les empreses de l’àmbit de l’arqueologia i la paleontologia, i a la ciutadania en general.

L’any 2009 es va concloure un procés participatiu i global que va donar com a resultat el Pla integral per a l’arqueologia a Catalunya - PIACAT, que ha estat el full de ruta de l’arqueologia i la paleontologia els darrers anys, amb l’objectiu de definir les bases de l’arqueologia catalana per a la dècada següent, en els eixos de l’organització, intervenció, formació i entorn professional, i recerca i difusió. D’aquell pla han passat més de quinze anys i cal avaluar els resultats assolits i, a la vegada, implementar un nou pla amb horitzó 2030. 

La societat té cada vegada més consideració de la importància del coneixement i preservació del patrimoni cultural del país, com a garants dels seus drets i també com a conservadors d’un patrimoni cultural que forma part de la seva història col·lectiva. És per aquest motiu que tant des dels poders públics com des del sector privat la gestió del patrimoni arqueològic i paleontològic esdevé una actuació estratègica i fonamental.