- L’objectiu és fomentar el finançament privat de les entitats sense ànim de lucre que presten serveis a la ciutadania
- El text preveu establir incentius fiscals com ara deduccions o bonificacions a la quota, reduccions de la base imposable o tipus de gravàmens reduïts
El Govern ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei per al foment del mecenatge, una norma que té com a objectiu potenciar la col·laboració publicoprivada de les entitats sense ànim de lucre que presten serveis a la ciutadania. El text proposa establir una sèrie d’incentius fiscals, que es concretaran en la redacció de l’Avantprojecte, i que podrien consistir en deduccions o bonificacions a la quota, reduccions de la base imposable o tipus de gravàmens reduïts.
Actualment, a Catalunya, nombroses entitats com associacions, fundacions i centres de recerca duen a terme activitats amb finalitats d’interès general en els àmbits de la defensa dels drets humans, l’assistència social, la cultura, la recerca científica, la salut, l’esport, entre d’altres. Moltes d’aquestes entitats, essencials en àmbits com el sanitari o el tercer sector, depenen de recursos propis o ajuts públics que acostumen a ser insuficients per dur a terme les seves activitats. Aquesta manca de finançament pot afectar la qualitat dels serveis que ofereixen, que sovint són complementaris a les prestacions de les administracions públiques.
L’aprovació d’aquesta normativa permetrà incrementar la participació del sector privat en el finançament de projectes d’interès general, i contribuirà al desenvolupament d’un sistema més fort de col·laboració publicoprivada a Catalunya. Així mateix, es preveu que l’impuls del mecenatge a través d’incentius fiscals beneficiarà les entitats sense ànim de lucre, que podran actuar de manera més eficient en benefici de tota la societat.
Una llei de mecenatge pròpia per a Catalunya
La Llei estatal 49/2002, de 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats sense finalitats lucratives i dels incentius fiscals al mecenatge, modificada recentment pel Reial decret llei 6/2023, de 19 de desembre, ja pretén fomentar la participació del sector privat en aquestes activitats d’interès general. No obstant això, la voluntat del Govern és reforçar aquestes mesures amb l’adopció d’incentius específics aplicables a Catalunya. Diverses comunitats autònomes com les Illes Balears, la Comunitat Valenciana, Castella-la Manxa i La Rioja han aprovat normes similars, i Catalunya vol sumar-se a aquesta tendència amb una regulació pròpia que doni resposta a les necessitats del territori.
Un cop aprovada aquesta memòria preliminar, s’obrirà una consulta pública prèvia a la redacció de l’Avantprojecte, a través del portal Participa, per recollir les opinions i demandes de la ciutadania catalana relacionades amb aquesta iniciativa.