- La titular del Departament afirma que “la millora del servei exigeix un esforç ingent, al qual no podem ni volem renunciar”
La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha assenyalat al Ple monogràfic de Rodalies que “el Govern està iniciant els canvis necessaris per convertir la mobilitat pública en un factor estratègic del país”, amb “dedicació, inversions i atenció”, i ha afegit que ”tots tenim el deure de trobar solucions eficients per garantir la mobilitat diària del poble de Catalunya”.
Ha assenyalat, en aquest sentit, que “la millora de Rodalies exigeix un esforç tan extraordinari com necessari. Un esforç ingent, al qual no podem ni volem renunciar”. El Govern, ha recalcat, “hi és i hi serà”. Ha recordat que “ens trobem davant d’una xarxa amb deficiències estructurals de funcionament producte dels anys, tant pel que fa a les infraestructures com al material rodant” i, per això, ha indicat que “és urgent oferir millores immediates als usuaris, sense perdre de vista que cal també una planificació rigorosa i ambiciosa per construir un sistema nou i adaptat plenament a les necessitats del país. Cal actuar en el curt termini i la mirada llarga”.
La diagnosi
El Govern, ha explicat la consellera, ha diagnosticat la problemàtica del servei, causada per “la falta de material mòbil”, “la falta endèmica de manteniment a les estacions” o “la reiteració de problemes sobrevinguts per una estructura pendent d’actualitzar des de fa més d’una dècada en senyalització i circuits de via”, a més de “millorar la capacitat de fer obres amb la menor afectació possible per a les persones”, entre d’altres.
Millores a curt termini
Davant d’aquest escenari, ha desgranat les actuacions que s’estan portant a terme actualment al servei i a la xarxa, com ara que “avui 25 de març s’han posat en marxa les noves brigades de millora de la informació i funcionament d’estacions” o “l’increment de personal de reforç de la comunicació als viatgers en diferents punts estratègics”.
Ha destacat també la implementació del Pla de Rodalies, amb “la renovació de catenàries, la millora de la senyalització, la supressió de passos a nivell, la duplicació de vies, la creació de nous ramals ferroviaris i la remodelació integral d’estacions”.
Ha recordat “la renovació de la flota de combois de manera integral amb 110 nous trens: el primer tren de la nova sèrie 452 Alstom arriba a principi de l’any vinent. Els altres s’aniran incorporant a la xarxa de trens a un ritme de tres i quatre nous combois cada mes”.
Ha parlat de “la finalització de les obres a l’estació de Sant Vicenç de Calders, que culminarà el procés iniciat a les obres del túnel de Roda de Berà” i que suposarà “un servei cada trenta minuts entre Tarragona i Barcelona”.
Planificació del futur
Segons la consellera, “Catalunya necessita establir una xarxa de serveis més àmplia” i que “les línies d’alta velocitat guanyin prestacions”. Ha afegit que “l’alta velocitat catalana ha de contribuir a alliberar tensió a Rodalies. A mig termini, aquestes actuacions són crucials en la planificació”.
Paneque també ha explicat que la voluntat del Govern és iniciar les obres de les línies de ferrocarrils orbital i l’eix ferroviari. “La línia ferroviària orbital és sinònim de quart cinturó i acabarà la connexió de la Catalunya ciutat de ciutats. L’Eix transversal ferroviari significarà un pas endavant contundent”, ha sentenciat.
El traspàs serà decisiu
La consellera ha afirmat que “si en els pròxims mesos tothom actua amb la mateixa responsabilitat, el traspàs de Rodalies que ha començat el seu tràmit serà un impuls per resoldre la situació”. El traspàs, ha prosseguit, “ajudarà de manera decisiva a satisfer la demanda de tots els que volem una mobilitat pública competitiva i forta”.
“I és precisament des d’aquest marc, des d’on el Govern ha començat a treballar amb l’objectiu d’assolir, en un futur pròxim, un sistema de transport públic modern, eficient i plenament adaptat a les necessitats del poble de Catalunya i gestionat des de Catalunya”, ha conclòs.