La Generalitat participa per primera vegada en una reunió al més alt nivell del Consell d'Europa en matèria penitenciària

Els governs català i espanyol preparen el Congrés Internacional Penitenciari que es preveu celebrar a Barcelona la primavera de 2006

query_builder   30 novembre 2004 12:49

event_note Nota de premsa

La Generalitat participa per primera vegada en una reunió al més alt nivell del Consell d'Europa en matèria penitenciària

Els governs català i espanyol preparen el Congrés Internacional Penitenciari que es preveu celebrar a Barcelona la primavera de 2006

Per primera vegada, el Govern català ha participat en una reunió d’alt nivell del Consell d’Europa en matèria penitenciària i ho ha fet a través del secretari de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil, Albert Batlle, que ha assistit a la Conferència de directors de l’Administració penitenciària de països membres de la UE, celebrada a Roma els dies 25, 26 i 27 d’aquest mes.

La Conferència ha abordat la problemàtica de les llargues condemnes i el tractament de la llibertat condicional i ha servit per presentar als participants dels 46 països membres del Consell la proposta de Regles Penitenciàries Europees, que debatran els ministres de Justícia  a la reunió que s’ha convocat a Finlàndia per a l’abril de 2005.

Els membres de la Conferència van ser rebuts en audiència pel Papa Joan Pau II que els va adreçar una al•locució en la qual va fer una crida al respecte, a la dignitat i als drets fonamentals, principalment a la vida i a la salut de les persones privades de llibertat.

És el primer cop que Catalunya, l’única comunitat autònoma espanyola amb competències en política penitenciària, participa en una reunió d’aquest nivell al Consell d’Europa. Mercedes Gallizo, directora general d’Institucions Penitenciàries del Ministeri de l’Interior del Govern espanyol, va integrar, conjuntament amb Albert Batlle, la delegació espanyola.

La Secretaria de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil forma part del Fòrum Europeu per al Foment de la Mediació Penal i és membre de ple dret de la Conferència Europea de la Probation –organisme consultiu del Consell d’Europa en matèria de llibertat condicional, suspensió de penes i de mesures alternatives a la presó– i en la qual actualment ocupa una plaça al comitè directiu.

Precisament, Albert Batlle ha aprofitat per demanar la integració en aquests dos organismes de la Direcció General d’Institucions Penitenciàries del Govern espanyol, que fins ara ha estat absent de les entitats internacionals que treballen en el camp de la investigació sobre l’execució penal.

Per la seva banda, la delegació de l’Estat espanyol ha demanat que la propera reunió del Consell de Directors de l’Administració Penitenciària, que tindrà lloc l’any 2006, se celebri a Madrid.

Igualment, les administracions penitenciàries espanyola i catalana demanaran al Consell d’Europa que patrocini el Congrés Penitenciari Internacional que, organitzat conjuntament pels governs central i autonòmic, es preveu celebrar a Barcelona la primavera de l’any 2006.

Aquest Congrés pretén convocar 600 persones, entre especialistes i representants de les administracions penitenciàries, del món acadèmic, de les entitats socials i dels professionals, així com jutges, fiscals, advocats i personal de les institucions penitenciàries. 

Els objectius que el Congrés es planteja són: debatre el futur de les polítiques criminals en el marc de la nova Europa; els nous models organitzatius penitenciaris; els valors i codi deontològic de la professió penitenciària, i les claus per a la intervenció dirigida a la rehabilitació i la  resocialització.

El proper 16 de desembre, Mercedes Gallizo i Albert Batlle es reuniran, a la seu del Consell d’Europa a Estrasburg, amb els responsables del Consell d’Europa per tal de tractar aquestes qüestions.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined