La consellera de Sanitat i Seguretat Social, Marina Geli, ha anunciat que el Departament de Sanitat reforçarà els centres de salut i el servei de reumatologia de tota la xarxa hospitalària per tal de tractar les persones afectades de fibromiàlgia i la síndrome de la fatiga crònica.
Segons ha explicat la consellera, el reforç al centres de salut permetrà als afectats saber on dirigir-se per rebre informació i tractament sobre la seva malaltia. Pel que fa a la xarxa d’hospitals comarcals, els pacients seran atesos per reumatòlegs, personal que s’anirà incrementant progressivament, i en el seu defecte, per professionals de medicina interna. Els reumatòlegs treballaran conjuntament amb personal de rehabilitació, la xarxa de salut mental i d’altres especialistes que permetin un diagnòstic més acurat de les malalties.
Marina Geli ha destacat també la potenciació de les tres unitats de referència, ubicades a l’Hospital del Mar, Hospital Clínic i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, que seran les encarregades de protocolitzar els nous coneixements sobre aquestes afeccions. Finalment, la consellera de Sanitat s’ha compromès a estudiar la manera d’incrementar la recerca en aquest camp així com traslladar a la comissió interterritorial la necessitat d’un compromís que valori el tractament de la invalidesa, baixes laborals i prestacions econòmiques que beneficiïn les persones afectades de fibromiàlgia i síndrome de la fatiga crònica.
Marina Geli ha fet aquestes declaracions, després de la reunió mantinguda al Parlament de Catalunya amb representants de la Fundació d’Afectats i Afectades de Fibromialgia i Síndrome de Fatiga Crònica i les associacions de tot Espanya, en la que també ha estat present el president del Parlament català, Ernest Benach. En aquest sentit, la Fundació d’Afectats i Afectades de Fibromialgia i Síndrome de Fatiga Crònica i les associacions de tot Espanya han fet arribar a la consellera de Sanitat i al president del Parlament de Catalunya una declaració consensuada en la que es demana més informació sobre la fibromiàlgia i la síndrome de la fatiga crònica, investigació d’aquestes malalties i el reconeixement de tots els afectats.
En el document també es demana la confecció d’un Pla Estatal Integral de lluita contra aquestes malalties que impliqui el Ministeri d’Educació, pel que fa a la formació i la investigació, el Ministeri de Sanitat, en temes d’atenció i investigació, i el Ministeri de Treball i Seguretat Social en matèria de reintegració sociolaboral i reconeixement de la fibromiàlgia i síndrome de la fatiga crònica.
La fibromiàlgia és una síndrome clínica caracteritzada per dolor crònic generalitzat, no articular, que predomina als músculs i el raquis, amb presència d’una exagerada i extensa sensibilitat local a la pressió en múltiples punts predefinits. La seva prevalença a Espanya és del 2,7%, 4,2% en dones i 0,2% en homes, i afecta principalment persones de mitjana edat. El seu diagnòstic és clínic ja que les proves diagnòstiques radiològiques i de laboratori són sempre negatives.
La síndrome de fatiga crònica (SFC) i la fibromiàlgia (FM) són dues malalties que malgrat que tenen descripcions clíniques molt antigues, fins a l’any 1992 no van ser reconegudes oficialment per l’Organització Mundial de la Salut i codificades a l’ICD-10 amb els codis G93.3 i M79.0 respectivament.
La síndrome de fatiga crònica cursa amb fatiga persistent i invalidant davant petits esforços, dolor i debilitat muscular, així com alteracions en l’esfera neurocognitiva, que produeix una marcada incapacitat funcional en el pacient. S’inicia en adults joves d’entre 20 i 40 anys, amb predomini del sexe femení i la prevalença en estudis fets als Estats Units se situa entre el 0,4 i el 0,7 per cent. El diagnòstic és fonamentalment clínic, cal fer sempre una valoració psiquiàtrica i de la mateixa manera que la FM, les proves diagnòstiques radiològiques i de laboratori són sempre negatives i serveixen per descartar altres patologies.
D’altra banda, el CatSalut farà difusió d’uns opuscles destinats a tots els metges de l’atenció primària per fomentar el coneixement i sensibilització sobre les persones que pateixen aquestes malalties. Aquests opuscles es poden consultar i descarregar a les següents adreces:
http://www10.gencat.net/catsalut/cat/publicacions_fitxa_399.htm
http://www10.gencat.net/catsalut/cat/publicacions_fitxa_400.htm