Maragall: "La recerca científica i la innovació tecnològica han der ser els pilars pel creixement econòmic català"

query_builder   29 abril 2004 10:57

event_note Nota de premsa

Maragall: "La recerca científica i la innovació tecnològica han der ser els pilars pel creixement econòmic català"

29-4-2004

El president ha fet aquestes declaracions durant la inauguració del Centre Tecnològic Eduard Soler de Ripoll

Maragall: “La recerca científica i la innovació tecnològica han de ser els pilars pel creixement econòmic català”

“El model econòmic que hem tingut fins fa poc ha fet durant uns anys la seva funció. Però ara s’ha de transformar per fer possible que la nostra economia sigui prou dinàmica i competitiva. La recerca científica i la innovació tecnològica han de ser els dos pilars sobre els que s’assenti el creixement econòmic de Catalunya en els propers anys”, ha dit aquest migdia el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, en l’acte d’inauguració del Centre Tecnològic Eduard Soler de Ripoll.

En aquest sentit, el president català ha explicat que el Centre inaugurat avui és un exemple i un model d’una de les polítiques que el Govern de la Generalitat vol dur a terme.

L’eix transversal ferroviari

Durant el contacte que el president ha tingut amb els mitjans de comunicació, ha destacat la importància de l’eix transversal ferroviari, que és un projecte a vint anys vista. Es tracta de recuperar el caràcter estratègic d’algunes línies ferroviàries per moltes raons, com, per exemple, la necessitat d’un eix central català que enllaci amb el centre del continent europeu a través del centre de França.

Pasqual Maragall ha recordat que no es poden deixar perdre alguns dels compromisos adquirits per l’antic govern, com són els 53.000 milions de pessetes per la línia de Puigcerdà. També ha apuntat la possibilitat de crear un operador ferroviari català que assumeixi les instal•lacions ferroviàries de l’Estat que no estan relacionades amb la internacionalitat ni amb la gran velocitat. Ha afegit que és provable que l’Estat tingui interès en crear un operador ferroviari conjunt, com a mínim si no és només autonòmic.

També ha explicat que compte amb el compromís del president del Govern espanyol de treballar seriosament per la construcció de l’eix pirinenc. Això vol dir, segons ha indicat, que caldrà millorar l’accés entre Ripoll i Puigcerdà.

Cap a un nou model de finançament

D’altra banda, el president també ha comentat amb els periodistes el tema del finançament Així, ha dit: “hi ha d’haver canvis en el finançament, en el model que es va acordar en la legislatura anterior. L’acord Montoso-Homs és molt insuficient i ens trobem, a més, amb alguns dels aspectes de la situació financera que són una mica pitjors del que ens esperàvem. Ja ens esperàvem que no aniria bé perquè el sistema no era bo, però en alguns aspectes superen les expectatives”.

Pel president català, la proposta del Govern de la Generalitat és un sistema “tant atractiu, clar i evident que s’haurà d’acceptar”. En aquest sentit, el president ha insistit que la proposta catalana no implica la desaparició de la seva actitud de solidaritat envers Espanya, “aquesta no desapareixerà –ha explicat- sinó que s’ha de racionalitzar”.

Primera visita a la comarca del Ripollès

Durant la seva visita avui a la comarca del Ripollès, la primera que realitza com a president de la Generalitat, Pasqual Maragall s’ha reunit també aquest matí amb empresaris de la comarca i, posteriorment, amb els representants sindicals d’UGT i CCOO del Ripollès; ha visitat l’Ajuntament de Ripoll i la seu del Consell Comarcal i ha dinat amb els alcaldes de la comarca. Ja, aquesta tarda, el president català té previst visitar l’Ajuntament i l’Hospital de Campdevànol.