El president Maragall debat a Davos sobre el marc competencial entre els estats i les regions i les nacionalitats

query_builder   23 gener 2004 00:00

event_note Nota de premsa

El president Maragall debat a Davos sobre el marc competencial entre els estats i les regions i les nacionalitats

23-1-2004

Avui, en la sessió “El món al 2014: la batalla entre els estats i els blocs regionals”

El president Maragall debat a Davos sobre el marc competencial entre els estats i les regions i nacionalitats

“Els estats estan ara en un doble vertigen. Des de dalt se’ls reclama competències i per sota les identitats exigeixen també la devolució de competències”, ha dit el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, durant la seva intervenció al World Economic Forum que es realitza aquests dies a Davos.

El president de la Generalitat ha explicat que els estats es troben amb el fet que s’han d’integrar en estaments superiors i han de cedir competències com ara la moneda, l’exèrcit, el banc central, el Tribunal Penal Internacional, etc. Per l’altra part, es troben que les regions i nacionalitats aposten per assumir més competències perquè la proximitat amb el ciutadà comporta més eficàcia.

Pasqual Maragall també ha parlat del reconeixement de les identitats nacionals i/o culturals per part dels estats, fent referència als estats que tenen una pluralitat d’identitats.

En declaracions a la premsa, el president català també ha parlat de la crisi de Samsung i ha assegurat que el govern defensarà als treballadors de la plantilla. En aquest punt, ha volgut deixar clar que “no es pot deixar caure una plantilla” i ha afegit: “això és una política social, que no s’ha de confondre amb una política industrial”.

En relació als diferents anuncis de tancament d’empreses a Catalunya, el president  ha explicat que en els darrers dies ha parlat amb representants dels sindicats, de la patronal i d’entitats financeres i ha detectat una gran coincidència d’opinions de cara a impulsar iniciatives d’internacionalització.

Així, ha explicat que des del Govern es farà més una política ofensiva que defensiva i ha apostat perquè les empreses catalanes s’externalitzin. Ara bé, la proposta del president de la Generalitat és que les companyies catalanes que inverteixin fora del país tinguin en compte que el trasllat de la producció ha d’afectar els nivells més baixos del procés industrial i les àrees de recerca i desenvolupament i les seus s’han de mantenir a Catalunya.

El president ha afegit: “el món obert és cada vegada més dinàmic. Catalunya ha de tenir i tindrà una afirmació rotunda dels seus interessos i una estratègia perquè les empreses catalanes no marxin, encara que externalitzin part dels seus processos, i perquè vinguin altres empreses. Això, més que una política, és un projecte de millora basat en la internacionalització”

Trobada amb el president d’Electricité de France

El president de la Generalitat també aprofita aquests dies a Davos per mantenir contactes amb distints conferenciants del World Economic Forum. Avui ha mantingut una entrevista amb el president Electricité de France, Francois Roussely.

Maragall ha explicat que durant la trobada han analitzat el projecte de construcció de la nova xarxa d’electricitat que es realitza a França i que va paral•lela a la línia del ferroviària del TGV. El president català ha mostrat a Roussely “l’interès de Catalunya perquè aquesta connexió es produeixi el més ràpid possible perquè la nostra indústria i demanda ho necessita”.