La Generalitat constitueix el Fòrum de la Ràdio Digital (DAB) a Catalunya [Actualitzada]

Integra representants dels sectors privat i públic per iimpulsar la introducció d'aquesta tecnologia a Catalunya

query_builder   7 octubre 2003 18:26

event_note Nota de premsa

La Generalitat constitueix el Fòrum de la Ràdio Digital (DAB) a Catalunya [Actualitzada]

Integra representants dels sectors privat i públic per iimpulsar la introducció d'aquesta tecnologia a Catalunya

Després de resoldre en data 1 d’agost de 2003 el concurs per a l’adjudicació de les concessions de 12 programes de radiodifusió sonora digital terrestre d’àmbit nacional a Catalunya, el Govern de la Generalitat va convocar el passat 8 d’agost el concurs per a l’adjudicació de 48 concessions més de ràdio digital terrestre d’àmbit comarcal i supracomarcal.

En aquesta convocatòria s’han presentat un total de 78 ofertes per part de 25 licitadors per als següents àmbits territorials:

Comarques de Barcelona (2 canals múltiples de 6 programes cadascun): 17 ofertes Comarques de Tarragona (1 canal múltiple de 6 programes): 11 ofertes Gironès (1 canal múltiple de 6 programes): 11 ofertes Segrià (1 canal múltiple de 6 programes): 12 ofertes Montsià- Baix Ebre (1 canal múltiple de 6 programes): 8 ofertes Bages (1 canal múltiple de 6 programes): 11 ofertes Osona (1 canal múltiple de 6 programes): 8 ofertes

L’obertura de les proposicions compreses en el sobre B en relació amb l’oferta tècnica, econòmica i la memòria descriptiva relativa a la programació, s’efectuarà el proper 9 d’octubre de 2003 a la seu de la Direcció General de Mitjans Audiovisuals.

Amb l’objectiu d’impulsar la introducció de la ràdio digital DAB a Catalunya, per part de la Secretaria de Comunicació, mitjançant la Direcció General de Mitjans Audiovisuals, s’ha decidit constituir el proper 14 d’octubre el Fòrum del DAB a Catalunya, que aplegarà els principals agents del sector i tindrà com a objectiu accelerar el procés d’implantació de la ràdio digital a casa nostra, així com desenvolupar un pla d’acció conjunt entre les parts per al correcte llançament de la nova tecnologia.

En el Fòrum del DAB estaran representats des dels radiodifusors públics i privats com Catalunya Ràdio i l’Associació Catalana de Radiodifusió Privada, fins els fabricants, distribuïdors, proveïdors de continguts i operadors de xarxa, entre d’altres. Per part institucional, hi formarien part, a més de la Secretaria de Comunicació, la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, el CIDEM i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC).

Aspectes que es debatran en les sessions del Fòrum del DAB implicaran, entre d’altres, el calendari de comercialització de receptors DAB en el mercat, el desenvolupament de continguts i serveis diferencials per DAB o bé el pla de comunicació que s’haurà de dur a terme conjuntament per tal de donar a conèixer i promoure la nova tecnologia en la societat.

El fòrum està obert en el futur a la incorporació d’altres representants dels diferents sectors esmentats, així com d’altres agents implicats.

Què és la ràdio digital (DAB)?

El DAB (Digital Audio Broadcasting) és un sistema de radiodifusió digital multiservei d’alta qualitat, destinat a receptors fixes, mòbils i portàtils, i que ofereix a l’usuari l’accés directe a múltiples programes i serveis de dades. Amb el sistema DAB, els usuaris poden gaudir, entre d’altres beneficis, d’una oferta més amplia de sintonies, d’un so de qualitat CD; una recepció mòbil sense pèrdua del senyal, ni interferències, i una oferta de nous serveis de valor afegit.

La ràdio digital permet la màxima optimització de l’espectre radioelèctric. Una mateixa freqüència té capacitat per a diversos programes i, d’altra banda, necessita menys centres emissors per difondre el senyal.

La ràdio digital DAB, que es perfila com un complement a l’actual difusió de la FM, permet superar moltes limitacions de la ràdio analògica: millora la qualitat de recepció, alleugereix la saturació de l’espectre, permet sintonitzar fàcilment els continguts i ofereix un ampli ventall de nous serveis afegits, com informació addicional als programes en emissió, la visualització gràfica de la graella de programació, o altres serveis com notícies, trànsit, temps, etc.