ContactaEN
event_note Nota de premsa

El Govern fa el primer pas per a la reforma de la Llei d'ordenació i atenció farmacèutica

  1. Salut preveu iniciar un procés de consulta amb tots els agents del sector per recollir les seves propostes i analitzar-ne els possibles impactes
  2. L’objectiu és contribuir a la millora de la qualitat de l’assistència sanitària que es proporciona als pacients des del vessant farmacèutic


El Govern, a proposta del Departament de Salut, ha posat en marxa els mecanismes per a la reforma de la Llei d'ordenació i atenció farmacèutica de Catalunya amb l’aprovació de la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei. Preveu iniciar un procés de consulta amb tots els agents del sector per tal de recollir les seves propostes i analitzar-ne els possibles impactes.

La Llei 31/1991, de 13 de desembre, d'ordenació farmacèutica de Catalunya, va ser la primera en aquesta matèria a l’Estat espanyol després de la transició democràtica. Es tracta d’una llei innovadora que es va avançar molt en el temps a la primera regulació bàsica estatal –Llei 16/1997, de 25 d’abril–, i que, en alguns aspectes, continua donant una resposta adequada a les necessitats de la societat i del sector farmacèutic.

La Llei ordena l’atenció farmacèutica en tots els nivells del sistema sanitari per mitjà de les oficines de farmàcia, les farmacioles, els serveis de farmàcia i els dipòsits de medicaments en hospitals i en l’atenció primària. També en regula les condicions dels locals i les instal·lacions. Complementàriament, regula la formació continuada dels farmacèutics, i també inclou disposicions sobre la garantia de la qualitat de la informació, la promoció i la publicitat dels medicaments per tal que no indueixin al consum.

En els 34 anys que han transcorregut des de l’aprovació de la Llei, s’han produït canvis en tots els àmbits de l’entorn (socials, demogràfics, normatius, tecnològics, econòmics, organització del treball, culturals...), que fan necessari adequar i actualitzar la regulació de l’ordenació farmacèutica a la nova realitat, per donar resposta als nous reptes i preservar el model d’èxit de l’atenció farmacèutica a Catalunya. En aquest sentit, a Catalunya s’han abordat modificacions puntuals de la Llei d’ordenació farmacèutica en normativa transversal, però no amb una visió global que ara escau abordar superats amb escreix els 30 anys des que va entrar en vigor.

Amb aquesta iniciativa de consulta pública prèvia, es pretén adoptar mesures per millorar el model de l’atenció farmacèutica, en tots els àmbits i en tot el territori. En particular, els objectius que es volen assolir a través d’aquesta intervenció són:

  1. Contribuir a la millora de la qualitat de l’assistència sanitària que es proporciona als pacients des del vessant farmacèutic.
  2. Garantir la viabilitat i sostenibilitat del model d’atenció farmacèutica de proximitat en tot el territori, en especial en el medi rural.
  3. Enfortir el paper dels establiments i els serveis farmacèutics, així com de les persones que hi desenvolupen la seva activitat professional com a agents de salut.
  4. Simplificar el marc regulador de l’ordenació farmacèutica i reforçar-ne la seguretat jurídica.