El Govern ha acordat concedir la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya a Joan Oró i Florensa, investigador de la NASA i professor emèrit de la Universitat de Houston. La concessió és en reconeixement a la seva important i dilatada producció científica, coneguda internacionalment.

La Medalla d’Or es dóna des de l’any 1978 per tal d’honorar aquelles persones que pel seu esforç han destacat de manera especial en el camp de les Arts i de les Ciències, contribuint a l’enriquiment del Patrimoni espiritual, artístic i cultural de Catalunya.

Joan Oró va néixer a Lleida l’any 1923 i és llicenciat en ciències químiques per la Universitat de Barcelona i doctor en bioquímica per la Universitat de Houston, on l’any 1963 va obtenir una càtedra. Entre els anys 1964 i 1994 ha col•laborat i dirigit programes d’investigació de la NASA (l’Agència Espacial Nord-americana) i ha participat en importants estudis sobre els compostos orgànics existents en sediments terrestres, meteorits i mostres de la Lluna.

Ha estat president de la Societat Internacional per a l’Estudi de l’Origen de la Vida (ISSOL), des del 1989 al 1993, i fundador i primer director del Departament de Ciències Bioquímiques i Biofísiques de la Univesitat de Houston. És també autor i coautor d’uns trenta llibres sobre bioquímica i investigació espacial i de més de 250 articles científics publicats en revistes especialitzades.

Entre altres reconeixements, ha estat guardonat amb la Gran Creu de l’Ordre d’Alfonso X el Sabio, la Medalla d’Or de la ciutat de Lleida, la Medalla Narcís Monturiol al mèrit tecnològic i científic, l’”Alexander Ivanovich Oparin Medal Award”, la Medalla d’Or de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Medalla del President Francesc Macià. També és doctor honoris causa per la Universitat de Houston i per la Universitat de Lleida.

Joan Oró és responsable de la creació de l’Institut de Biologia Fonamental a la Universitat Autònoma de Barcelona, l’Institut de Biofísica i Neurologia “Flor de Maig”, el Centre d’Estudis Avançats de Blanes, la Fundació Agrícola Catalana, l’Associació d’Amics de Gaspar de Portolà, la Comissió Interdepartamental per a la Recerca i Innovació Tecnològica (CIRIT), el Programa d’Estudis Catalans Gaspar de Portolà a la Universitat de Califòrnia, i la fundació Catalana per a la Recerca. També ha estat cofundador de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i de l’Institut of Hispanic Cultura (Houston).