El conseller en cap de la Generalitat, Artur Mas, assegura que el PP i el PSOE comparteixen el mateix model d’Espanya en una entrevista que publica avui la revista El Siglo i en la qual afirma també que l’Espanya de Bono no és diferent de la d’Aznar. Per a Artur Mas el lema Espanya plural que propugna el PSOE és una etiqueta electoral per donar certa cobertura catalanista a Maragall ara que s’acosten les eleccions, el que obliga al PSOE a no ser tan dur formalment.

Tot i que reconeix que entre els projectes dels socialistes i dels populars “hi ha alguns accents que els diferencien”, Artur Mas ha insistit en que “el nucli és el mateix i el canvi qualitatiu està en parlar de l‘Espanya plurinacional i pluricultural”, uns conceptes que ni el PP ni el PSOE assumeixen.

És davant l’actitud dels dos partits majoritaris a nivell estatal que el conseller en cap defensa el projecte de CiU i la necessitat de, primer, guanyar les eleccions a Catalunya i, després, procurar que el nacionalisme català “sigui el més influent possible en la política de Madrid per construir l’Espanya en la qual creiem: l’Espanya plenament respectuosa i confiada amb la nació catalana”.

En la mateixa línia, Artur Mas aposta per la redacció d’un nou Estatut però diferencia la seva proposta de la dels socialistes perquè, diu, “els límits de la proposta dels socialistes a Catalunya els marca el PSOE i en canvi, el nostre límit el fixa la llei catalana”. Després de manifestar que “Catalunya necessita més llibertat pròpia per prendre les seves decisions i poder forjar el seu futur” apunta algunes aplicacions pràctiques del que es debatrà amb el nou Estatut: la gestió dels aeroports, la gestió de les carreteres de l‘Estat, la possibilitat que el Govern català pugui pagar complements de pensions o el control de la immigració.

En l’entrevista que avui publica El Siglo, el conseller en cap fa també una crítica al Partit Popular per “l’assimilació borda i falsa que fa entre nacionalisme i terrorisme quan, la majoria de gent sap que hi ha nacionalismes integradors i altres d’excloents”.

Barcelona, 22 de setembre de 2003