- La delegació conformada per portaveus dels diferents grups amb representació al Parlament s’interessa pels projectes d’atenció integrada que es desenvolupen a Osona
- Els parlamentaris agafen les experiències d’Osona com a base per a elaborar la llei que ha d’articular el funcionament de la futura Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària
Els projectes d’atenció integrada social i sanitària que desenvolupa Osona serveixen de model de funcionament per a la redacció de la llei de la futura Agència integrada social i sanitària. Un grup de parlamentaris de les diferents formacions polítiques amb representació a la cambra han visitat Vic per a conèixer el funcionament dels quatre projectes que hi ha en marxa i escoltar les necessitats dels representants de l’equip motor que coordina aquests projectes a Osona.
La sessió de treball es va desenvolupar a la sala de plens del Consell Comarcal d’Osona. El seu president, Gerard Sancho, va donar la benvinguda als parlamentaris, acompanyat de la regidora de Benestar i Família de l’Ajuntament de Vic, Núria Homs; i del gerent de la regó sanitària Catalunya Central, Toni Sánchez.
Durant la sessió es van presentar les quatre experiències d’Osona de la mà dels seus coordinadors. La primera experiència, l’atenció residencial en salut mental a Manlleu que connecta salut mental, serveis socials i habitatge per a oferir una atenció més pròxima, personalitzada i humana. Gràcies a aquesta col·laboració, les persones amb trastorns de salut mental tenen un suport continuat, en entorns estables i comunitaris, que evita recaigudes i afavoreix la seva autonomia.
Un segon projecte és l’atenció a persones grans a Centelles en un model consolidat que exemplifica com la integració de l’atenció sanitària dins de les residències millora l’atenció, les transicions assistencials i la qualitat de vida. Aquí, la coordinació efectiva entre equips sanitaris i socials ha creat un entorn de confiança i resposta ràpida a les necessitats de salut. També es va presentar el Programa de Gestió de l’Atenció Complexa (PGAC). Aquest programa permet fer diagnòstics compartits, construir plans d’atenció únics i activar intervencions proactives consensuades entre els àmbits social i sanitari. No només millora els resultats de salut, sinó que empodera les persones i les seves famílies. La intervenció de l’experiència d’un cuidador va permetre conèixer el funcionament d’aquest programa des de la perspectiva de l’usuari. Finalment, es va presentar el programa d’atenció domiciliària en salut mental. Una aposta clara per la prevenció i l’acompanyament a llarg termini. El treball conjunt entre professionals del territori evita descompensacions, hospitalitzacions innecessàries i garanteix un suport estable i continu a les persones amb trastorns mentals greus.
Petició als parlamentaris a donar suport normatiu i pressupostari
Totes aquestes iniciatives tenen un fil comú: la confiança entre professionals, la coordinació entre nivells i serveis, i una voluntat clara de sumar per generar valor real. per això els diferents coordinadors dels projectes presentats, van aprofitar per exposar també les necessitats per a millorar l’atenció integrada social i sanitària per tal que s’inclogui a la nova agència. Van instar als portaveus a que el Parlament continuï reforçant aquesta línia estratègica amb una normativa clara, un suport pressupostari i a escoltar la veu del territori que ja ha començat acaminar en aquesta direcció.
Els portaveus de formacions amb representació parlamentària van coincidir en posar el focus en voler treballar una llei que doni resposta a les necessitats manifestades per experiències de valor que hi ha en marxa.