ContactaEN
event_note Nota de premsa

Presentat el Llibre de Vuit Senyals de la Generalitat de Catalunya, un text cabdal del segle XV que reivindica l'autogovern català

L’obra proporciona una panoràmica completa de la normativa de la fase de consolidació de la institució i fins a la reforma de 1413-1422

Espadaler: “En el Llibre de Vuit Senyals hi trobem la partida de naixement de les nostres institucions”

Rull: La col·laboració entre institucions “contribueix a facilitar la compilació d'un material valuosíssim del nostre passat i que acredita la singularitat de la nació”


Aquesta tarda s’ha presentat l’edició del Llibre de Vuit Senyals que s’incorpora a la col·lecció Textos Jurídics Catalans. L’obra presentada és el volum número 40 d’aquesta compilació promoguda pel Departament de Justícia i Qualitat Democràtica i que compta amb la col·laboració del Parlament de Catalunya. El doctor en Dret Pere Ripoll ha estat el responsable d’elaborar-ne l’estudi introductori, de fer-ne la transcripció i de procurar-ne l’edició.

El Llibre de Vuit Senyals neix com a necessitat de reflexionar, investigar i compilar el dret que es va articular a la Generalitat des dels seus inicis fins a la reforma de 1413-1422, i demostra que les bases jurisdiccionals de la institució es remunten al 1359. A més, s’escau que el manuscrit del llibre s’hauria lliurat no més tard del 1425, el que fa que enguany se’n commemori el seu 600è aniversari.

Aquest text del segle XV no només va complir una funció jurídica de compilació normativa, sinó que va ser una eina de reafirmació i blindatge de l’autonomia institucional de la Diputació del General davant les insinuacions absolutistes dels Trastàmara (1412-1516), el que va permetre la defensa de l’autogovern. Alhora, la troballa del Llibre de Vuit Senyals que ara s’ha editatpermet respondre qüestions com el procés de formació de la institució i permet confirmar la hipòtesi que assenyala l’any 1359 com el moment més proper al naixement de la institució catalana.

En aquest sentit, el conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, ha destacat en el decurs de l’acte de presentació que “al Llibre de Vuit Senyals hi trobem la partida de naixement de les nostres institucions”, i ha assegurat que “el llibre ens ensenya la realitat antiga i arrelada”.

El Llibre de Vuit Senyals, document perdut durant segles, va ser localitzat pel professor Pere Ripoll a l’Arxiu de la Corona d’Aragó. Fins avui només en constaven referències al Llibre dels Quatre Senyals del 1413 i constava citat en inventaris antics. La troballa va permetre a Ripoll presentar la tesi doctoral “Llibre de Vuit Senyals (segle XV): una edició, estudi jurídic i comparat”; ratificar la hipòtesi plantejada per Tomàs de Montagut que girava a l’entorn del fet que hauria existit una compilació de la normativa de la Diputació del General des dels seus inicis i fins al 1413 i, sobretot, fer una aportació històrica i documental de primer ordre.

Durant la presentació, el president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, ha posat en valor “aquests anys d’investigació i aquestes hores de feina” de l’autor, i ha destacat: “Aquesta col·laboració del Departament de Justícia i el Parlament de Catalunya contribueix a facilitar la compilació d'un material valuosíssim del nostre passat i que acredita la singularitat de la nació”

Per la seva banda, el conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, ha destacat: “40 anys, 40 volums, i molta feina feta, però encara en queda molta per davant”, i ha afegit: “Aquest llibre testimonia l’arquitectura civil i llengua, que ens permeten explicar molt bé quina és la nostra trajectòria i la nostra història”.

Textos Jurídics Catalans

Amb la publicació del llibre presentat avui, la col·lecció Textos Jurídics Catalans compta ja amb 40 volums dividits en cinc seccions: lleis i costums, sentències, documents, escriptors i concilis. El volum Llibre de Vuit Senyals pertany a l’apartat Lleis i costums. Aquesta col·lecció fou impulsada l’any 1980 pel conseller de Justícia, Agustí Bassols. Des del 15 de juliol de 1983 hi ha constituïda una Comissió Assessora de l’edició de textos jurídics catalans i, des de l’any 1989, un Comitè Tècnic format per 16 erudits del camp de la història del dret i altres temes relacionats amb els temes de la col·lecció. El Comitè està coordinat per la directora general de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació, Immaculada Barral.

La publicació dels llibres de la col·lecció, que compta amb un gran prestigi i que recull la història jurídica de Catalunya, s’edita amb la col·laboració del Parlament de Catalunya gràcies a un conveni entre el Departament i la cambra catalana. Tots els volums publicats estan disponibles en línia a través de la pàgina web del Departament de Justícia i Qualitat Democràtica i a la del Parlament de Catalunya.