Tant el Programa de Govern com l’Acord estratègic per la competitivitat de l’economia catalana subratllen la necessitat d’invertir en infraestructures i en serveis de mobilitat per facilitar d’aquesta manera el desenvolupament econòmic i social de Catalunya.
Per una altra banda, la lluita per reduir els sinistres a les carreteres, que és un dels grans eixos d’actuació de l’actual Govern, requereix també la disminució dels factors de risc en el traçat i en l’estat de manteniment de les infrastructures i la millora de la seva senyalització.
Aquests plantejaments es desenvolupen en el Pla de Govern 2004-2007, sota l’objectiu de millorar la xarxa viària de Catalunya, que preveu tot un seguit d’actuacions adreçades a la construcció o millora de diverses autovies i d’altres comunicacions viàries, a partir de la reformulació del Pla de carreteres de Catalunya.
Eixos a executar
El Departament de Política Territorial i Obres Públiques, tenint en compte els trànsits que es produeixen, les necessitats de mobilitat i la funcionalitat dins la xarxa ha prioritzat, entre tots, quatre eixos a començar a desenvolupar en una primera etapa.
Eixos a executar
Longitud explotació
Cost d’inversió previst
Concurs de licitació
Posada en servei
Vic - Ripoll
27,1 km
220,6 MEUR
2005
2008
Maçanet– Platja d’Aro
27,7 km
61,3 MEUR
2005
2008
Vilanova – Manresa
68,3 km
181,7 MEUR
2005
2008
Reus- Alcover
10,2 km
51,4 MEUR
2005
2008
TOTAL
133,3 km
515 MEUR
Descripció de les actuacions
Vic - Ripoll
L’eix Vic - Ripoll es recolza sobre l’actual carretera C-17, que recorre un eix sud-nord unint les poblacions de Vic, Sant Hipòlit de Voltregà, Torelló, Sant Quirze de Besora, Montesquiu i Ripoll, seguint en gran part la vall del riu Ter.
L’actualització contempla la construcció d’una via preferent de doble calçada (2+2), amb una longitud total de 27,1 km i velocitat de projecte de 80 km/h o 100 km/h (segons els trams),
Es disposa de la Declaració d’Impacte Ambiental del tram corresponent a la variant de Les Masies de Voltregà.
Les obres previstes suposen una inversió total estimada en 220.6 MEUR.
S’ha previst que les obres de construcció de tots els trams d’aquesta ubicació s’hauran iniciat el quart trimestre de 2005, i tindran una durada aproximada de 30 mesos. Es preveu la posada en servei de l’autovia el segon trimestre de 2008.
Maçanet de la Selva - Alou - Santa Cristina d’Aro - Platja d’Aro
L’eix Maçanet de la Selva - Platja d’Aro es recolza sobre l’itinerari format per les carreteres C-35, C-65, C-31, i conforma la principal via d’accés a la Costa Brava centre, des de l’autopista E-15 / AP-7. Recorre un eix oest-est unint les poblacions de Maçanet de la Selva, Vidreres, Llagostera, Santa Cristina d’Aro, Castell d’Aro, Sant Feliu de Guíxols i Platja d’Aro.
L’actuació contempla la construcció d’una via preferent de doble calçada (2+2), amb una longitud de 27,7 km i velocitat de projecte de 80 km/h.
En l’actualitat, 12,2 km d’aquesta futura concessió ja es troben en servei: és a dir, resta per posar en servei un 56% de la longitud total de l’autovia.
Dels trams pendent d’entrar en servei, el tram Sta. Cristina d’Aro - Platja d’Aro (3,9 km) està actualment en construcció (previsió d’obertura estiu 2005). El tram pendent restant ja disposa de Declaració d’Impacte Ambiental.
Les obres previstes suposen una inversió total estimada en 61.3 MEUR.
S’ha previst que les obres de construcció del tram restant d’aquesta actuació s’hauran iniciat el tercer trimestre de 2005, i tindran una durada aproximada de 30 mesos. Es preveu la posada en servei de l’autovia el primer trimestre de 2008.
Vilanova i la Geltrú - Vilafranca del Penedès - Igualada - Manresa
L’eix Vilanova i la Geltrú - Manresa, es recolza sobre l’itinerari format per les carreteres C-15 i C-37, i conforma la principal via de comunicació entre la Costa Daurada Nord i la Catalunya Central. Recorre un eix sud-nord unint les poblacions de Vilanova i la Geltrú, Canyelles, Vilafranca del Penedès, St. Pere de Riudebitlles, Capellades, Igualada, St. Salvador de Guardiola i Manresa.
L’actuació contempla la construcció d’una via preferent de doble calçada (2+2) des de Vilanova fins a Vilafranca, i via preferent d’una calçada (1+1) des de Vilafranca fins a Manresa, amb una longitud total de 68,3 km (dels quals, 18,6, seran d’autovia) i una velocitat de projecte de 80 km/h o 100 km/h, segons els trams.
En l’actualitat, 21,1 km d’aquesta carretera ja es troben en servei; és a dir, resta per posar en servei un 69% de la longitud total de la via.
Dels trams pendents d’entrar en servei, el tram Castellfollit del Boix - St. Salvador (12,5 km) està actualment en construcció (previsió d’obertura estiu 2005). Encara no es disposa de Declaració d’Impacte Ambiental als trams Vilanova i la Geltrú - Vilafranca del Penedès, i St. Salvador de Guardiola - enllaç C-25.
Les obres previstes suposen una inversió total estimada en 181.7 MEUR.
S’ha previst que les obres de construcció del tram restant d’aquesta actuació s’hauran iniciat el segon trimestre de 2006, i tindran una durada aproximada de 30 mesos. Es preveu la posada en servei de l’autovia el quart trimestre de 2008.
Reus-Alcover
L’eix Reus-Alcover es recolza sobre l’actual carretera C-14 (antiga C-240), en el tram comprès entre l’acabament de la variant Reus fins a la connexió amb la carretera C-37 a Alcover unint les poblacions de Reus, La Selva del Camp i Alcover, a les comarques del Baix Camp i l’Alt Camp.
L’actuació contempla la construcció d’una carretera convencional de doble calçada (2+2), amb una longitud total de 10,2 km i velocitat de projecte de 100km/h.
En l’actualitat, estan redactats els treballs i encara no es disposa de Declaració d’Impacte Ambiental.
Les obres previstes suposen una inversió total estimada en 51.4 MEUR
S’ha previst que les obres de construcció de tots els trams d’aquesta actuació s’hauran iniciat el quart trimestre de 2005, i tindran una durada aproximada de 18 mesos. Es preveu la posada en servei de l’autovia el segon trimestre de 2007.
Futur Pla d’autovies
L’impuls per la construcció d’aquests 4 grans eixos viaris s’emmarca dins el Pla d’autovies que està redactant el Departament de Política Territorial i Obres Públiques. Aquest Pla fixarà les prioritats en l’execució d’aquelles infraestructures viàries en les que hi concorre un major grau de definició i de demanda social. Així, a banda dels 4 eixos descrits, el Pla d’autovies preveu incidir en el desenvolupament dels següents projectes:
Eix del Llobregat, tram Berga-Bagà (C-16)
Eix de l’Ebre (Amposta-Lleida) (C-12)
Eix Barcelonès-Vallès (B-500)
D’altra banda la Generalitat estudiarà la fórmula de finançament adequada per via negociada amb l’Administració de l’Estat en el cas de:
Eix Transversal Cervera-Girona (C-25).
Així mateix entre les mesures que ha d’impulsar el Govern per fomentar el transport públic de persones, el Pla de Govern preveu la d’establir carrils-bus en les principals vies d’accés a Barcelona.
Carril bus segregat a l’autopista C-58 (Ripollet-Meridiana)
Carril bus segregat a l’autopista AP-7 (Molins de Rei-Diagonal)
El govern de la Generalitat està executant altres eixos de gran capacitat com els de Tortosa – Aldea (C-42) o Puig-reig – Berga (C16) i està previst iniciar el desdoblament de Palamós - Palafrugell (C-31) en el 2005 d’acord amb les previsions pressupostàries del PEF de GISA.
Finançament
Una part d’aquests objectius de construcció i millora de les infrastructures viàries que necessita Catalunya es ve assolint mitjançant l’esforç inversor dels pressupostos de la Generalitat, tal com demostren els Pressupostos de 2004 i els Pressupostos per al 2005, que dediquen importants esforços a la construcció, millora, manteniment i senyalització de carreteres.
Tanmateix, la inversió pressupostària ordinària no és capaç de finançar per si sola la construcció de totes les grans infrastructures que necessita el desenvolupament econòmic i social de Catalunya, i menys, de fer-ho amb un ritme òptim, que garanteixi la seva execució en un lapse no superior als cinc anys.
D’ací el present Acord, que defineix formalment les infrastructures que integren el Programa de grans eixos viaris a construir en el proper quinqueni, prevegi la col·laboració de la inversió privada en el finançament de la construcció i explotació d’aquestes infrastructures.
En aquest sentit, el Pla té per finalitat establir un nou model de construcció i gestió d’infraestructures viàries que descarta l’establiment de sistemes de pagament per part de l’usuari final dels eixos i articula la intervenció dels agents privats en el finançament, construcció i gestió de l’obra, mitjançant la fórmula contractual de concessió d’obra pública, en els termes que preveu la Llei 13/2002, de 23 de maig, reguladora del contracte de concessió d’obres públiques.
Així, totes aquestes grans infraestructures, es finançaran mitjançant la modalitat de concessió d’obra pública, tot garantint la Generalitat la corresponent amortització, a càrrec de l’Administració i no de l’usuari. En tots els casos, l’adjudicatari assumirà, a més de les despeses d’execució de l’obra i, si s’escau, les de redacció del projecte constructiu, els cost de l’obtenció dels terrenys i de les indemnitzacions necessàries per realitzar-la, el cost de la conservació de les obres durant el període de la concessió i tots aquells altres costos que es derivin de les obligacions imposades pels plecs de clàusules que regeixin la concessió.
El Departament de Política Territorial i Obres Públiques executarà les actuacions previstes, encarregant-se a la societat Gestió d’Infrastructures, S.A. la preparació dels corresponents concursos públics i la gestió i seguiment de les obres.