ContactaEN
event_note Nota de premsa

El conseller Espadaler participa en la inauguració de l'exposició "Relats de dictadura", una mostra d'arpilleres que denuncia la repressió de la dictadura de Pinochet

  1. “Aquesta mostra marca un punt d’inflexió posant a les dones com a protagonistes i narradores d’una memòria sovint invisibilitzada”, ha assegurat el conseller
  2. La mostra, que reuneix 26 arpilleres originals del Museu de la Memòria i els Drets Humans de Santiago de Xile, s’exhibirà al Palau Robert fins a finals d’agost
  3. L’acte inaugural ha comptat amb la presència de quatre dones xilenes directament vinculades a la confecció de les arpilleres


El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, ha participat aquest matí en la inauguració de l’exposició “Relats de dictadura” al Palau Robert de Barcelona. “Aquesta mostra marca un punt d’inflexió posant a les dones com a protagonistes i narradores d’una memòria sovint invisibilitzada”, ha afirmat el conseller.

La mostra reuneix una col·lecció de 26 peces originals cedides pel Museu de la Memòria i els Drets Humans de Santiago de Xile. Aquestes arpilleres ofereixen un relat visual i colpidor de la repressió viscuda durant la dictadura de Pinochet, a través d’un art popular creat majoritàriament per dones.

En paraules d’Espadaler, “la democràcia no és un bé garantit: cal cuidar-la, transmetre-la i defensar-la activament”. A més, ha subratllat la importància de reivindicar la implicació de les institucions governamentals en la divulgació de la memòria democràtica: “ha de ser una política pública per exigència ètica i per responsabilitat amb les futures generacions”.

En el marc de la inauguració, s’ha organitzat una taula rodona centrada en la rellevància de les polítiques de memòria per a la consolidació de les democràcies. Hi han intervingut, a més del conseller Espadaler, el secretari d’Estat de Memòria Democràtica del Govern d’Espanya, Fernando Martínez López, i la subsecretària de Drets Humans del Govern de Xile, Daniela Quintanilla Mateff, moderats per Carmina Gustrán, comissionada per a la commemoració dels 50 anys d’España en libertad.

A més, l’acte inaugural, presentat per Germán Berger-Hertz, agregat cultural de Xile a Espanya, ha comptat amb la presència de quatre dones xilenes directament vinculades a la confecció de les arpilleres, així com de la directora del Museu de la Memòria i els Drets Humans, María Fernanda García Iribarren. Tal com ha apuntat Berger-Hertz, el d’avui és “un exercici de memòria imprescindible, en un context on el negacionisme irromp amb força arreu del món”.

També hi han assistit l’ambaixador de Xile a Espanya, Javier Velasco, i el secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió de la Generalitat, Carles Escolà Rivas, qui ha destacat els lligams històrics entre Xile i Espanya, sobretot durant el període de la memòria democràtica: “amb aquesta mostra fem pales el compromís del Palau Robert per preservar la memòria, divulgar i difondre, com ja ho vam fer amb l’exposició Los viajeros del Winnipeg”. Per la seva banda, l’ambaixador ha asseverat que “les arpilleres son una eina resistència i expressió nascuda de la quotidianitat, i alhora un sinònim de cultura, llibertat i germanor”.

Les arpilleres són tapissos fets amb teles, llanes i brodats sorgits de l’experiència col·lectiva de les dones xilenes que van transformar l’art tèxtil en una eina de resistència i denúncia. En aquest sentit, les peces exposen històries de desaparicions forçades, violència i opressió, fet que ha consolidat les arpilleres com a testimonis clau de la memòria democràtica a Xile.

L’exposició es complementa amb un cicle d’activitats organitzat per la Direcció General de Memòria Democràtica del Departament de Justícia i Qualitat Democràtica, el Departament d’Unió Europea i Acció Exterior, la Casa Amèrica i la Secretaria d’Estat de Memòria Democràtica del govern central.

Aquest programa d’activitats s’estendrà durant la primera setmana d’exhibició, amb taules rodones i tallers oberts al públic. Les sessions abordaran qüestions com el paper de les dones en els moviments de resistència, la repressió política i la necessitat de preservar espais de memòria per garantir els drets a la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició.

Finalment, la inauguració ha clos amb un minut de silenci en record Pepe Mujica, expresident de l'Uruguai.


1
Fitxers adjunts
Fitxers adjunts