ContactaEN
event_note Nota de premsa

El SEM presenta l'especialitat de Medicina d'Urgències i Emergències a les jornades MIR/IIR de Lleida

  1. L’any 2024, el SEM va atendre al voltant de 85.000 incidents a la Regió Sanitària de Lleida, un 3,9% de l’activitat total a Catalunya
  2. Entre el 2021 i el 2024, un total de 1.830 MIR i IIR van fer part de la seva rotació al Sistema d’Emergències Mèdiques, tant a les ambulàncies com a la seva Central de Coordinació Sanitària (CECOS)

Avui s’ha celebrat la 8a edició de la jornada “Una rotació diferent: MIR/IIR al SEM”, a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) de Lleida, amb la presència de més de 100 professionals sanitaris, majoritàriament residents de medicina i infermeria, així com de tècnics en emergències sanitàries (TES) i professionals de l’Atenció Primària.

La sessió d’enguany ha estat organitzada conjuntament pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), les unitats docents de l’ICS, tant de l’Atenció Primària com de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, amb la col·laboració dels residents MIR i IIR.

Aquesta sessió ha visibilitzat el paper del SEM a la Regió Sanitària de Lleida, on l’any 2024 es van atendre al voltant de 85.000 incidents, un 3,9% de l’activitat total a Catalunya.

A la taula inaugural, el director Mèdic del SEM, Jorge Morales, ha explicatque “entre els anys 2026 i 2027, els residents podran elegir l’especialitat de Medicina d’Urgències i Emergències. La creació d’aquesta especialitat permetrà consolidar l’atenció al pacient en l’àmbit de les emergències extrahospitalàries”.

Durant la seva intervenció, Morales ha destacat que la nova especialitat dona nom i cognoms a una tasca professional àmpliament reconeguda i acceptada per tota la professió mèdica.

Més de 1.800 residents en els últims quatre anys

La jornada ha servit per donar a conèixer l’experiència de la rotació dels residents tant a les unitats de Suport Vital Avançat com a la Central de Coordinació Sanitària (CECOS) del SEM. Entre el 2021 i el 2024, un total de 1.830 MIR i IIR van fer part de la seva rotació al Sistema d’Emergències Mèdiques, tant a les ambulàncies com a la Central de Coordinació Sanitària (CECOS).

El cap territorial del SEM a Lleida i l’Alt Pirineu, José Ramón Ropero, ha subratllat el valor que suposa aquesta rotació per als residents, ja que els brinda l’oportunitat de tractar casos clínics complexos des del primer moment. A més, gràcies a l’actualització constant de coneixements que s’hi realitza, “aquesta trobada s’ha consolidat com un espai innovador per analitzar les complexitats de les emergències mèdiques”, ha remarcat Ropero.

Presentació de casos clínics

Durant la jornada, els residents han compartit alguns dels casos clínics més rellevants que han atès durant les guàrdies en què han format part de l’equip assistencial.

En la sessió d’enguany, s’han presentat casos relatius al maneig de convulsions en pacients pediàtrics i com s’ha de dur a terme l’abordatge psicològic en situacions crítiques. A més, els professionals han pogut posar al dia els seus coneixements sobre l’assistència als pacients amb codi IAM, un dels codis que actualment s’apliquen a Catalunya, i que és clau per a un bon pronòstic i resultat en salut dels pacients afectats.

En aquesta vuitena edició, també s’han revisat casos relacionats amb la seqüència d’intubació ràpida i el pneumotòrax per ferida incisiva.

La rotació al SEM permet als residents tenir una visió 360º de l’assistència sanitària als pacients en la fase prehospitalària, des de l’entrada de l’alerta a la Central de Coordinació Sanitària (CECOS) fins a la primera intervenció que duen a terme els professionals de les ambulàncies de Suport Vital Avançat que es desplacen fins on es troba l’afectat.