ContactaEN
event_note Nota de premsa

Avui dimecres, a les 10 hores, sonaran 16 sirenes de risc químic i s'enviarà una alerta als telèfons mòbils

  1. A la prova sonaran les sirenes ubicades als sectors químics de la Tordera, l’Aran, Bages, Berguedà, Anoia, La Selva i Girona, amb una població censada d’unes 40.000 persones
  2. Com en altres proves, també s’enviarà una alerta de Protecció Civil als telèfons mòbils de les zones afectades
  3. Un cop acabada la prova, animem a què els ciutadans d’aquestes zones omplin l’enquesta gen.cat/enquestasirena21M


Avui dimecres, a les 10 hores, sonaran 16 sirenes de risc químic d’11 municipis catalans. Es tracta de la primera prova de d’aquest 2025 als sectors químics de la Tordera, l’Aran, Anoia, Bages, Berguedà, la Selva i Girona. A banda del so de les sirenes, els ciutadans d’aquestes zones també rebran prèviament una alerta de protecció civil als seus telèfons mòbils informant de la prova.

Les 16 sirenes que sonen avui dimecres estan ubicades a 11 municipis:

  1. Sector químic de la Tordera (Sant Celoni, Riells i Viabrea i Gualba): 6 sirenes
  2. L’Aran (Les): 1 sirena
  3. Sector Berguedà (Puig-reig): 1 sirena
  4. Sector La Selva (Fogars de la Selva i Massanes): 2 sirenes
  5. Sector Girona (Celrà): 1 sirena
  6. Sector Anoia (Igualada): 1 sirena
  7. Sector Bages (Castellgalí i Sant Vicenç de Castellet): 4 sirenes

Quant a la població censada dins la cobertura teòrica de les sirenes de risc químic, aquesta és de 39.568 habitants que, per territoris, es distribueixen de la següent manera:

·Sector de la Tordera: 

19.301 habitants 

·Sector Berguedà: 

32 habitants 

·L’Aran: 

764 habitants 

·Sector de la Selva: 

359 habitants 

·Sector Girona: 

5.519 habitants 

·Sector Anoia: 

6.035 habitants 

·Sector Bages: 

7.558 habitants 


Durant la prova també es farà un exercici de confinament en una desena d’escoles, amb un total de 3.801 persones participants, entre l’alumnat (3.423) i professorat i personal dels centres (378).

Als municipis on es farà la prova s’hi situen 29 establiments de risc químic que formen part de l’abast del PLASEQCAT: 

  1. Sector de la Tordera 11: 2 establiments Seveso de nivell alt, 3 de nivell baix i 6 altres establiments no Seveso. 
  2. Sector Berguedà 2: 1 establiment Seveso de nivell superior i 1 establiment d’explosius.
  3. Val d’Aran 2: 1 establiment Seveso de nivell alt i 1 establiment Seveso de nivell baix.
  4. Sector la Selva 2: 2 establiments Seveso de nivell alt.
  5. Sector Girona 3: 2 establiments Seveso de nivell alt i 1 de nivell baix. 
  6. Sector Anoia 4: 2 establiments Seveso de nivell alt, 1 de nivell baix i 1 establiment d’explosius.
  7. Sector Bages 5: 3 establiments Seveso de nivell alt i 2 de nivell baix.


Com serà la prova?

A l’inici de la prova, a les 10 hores, s’enviarà l’alerta de Protecció Civil als telèfons mòbils informant de la realització de la prova, i al cap d’uns minuts s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de confinament (so ondulant com el d’una sirena d’ambulància). El so d'inici d'alerta (so de confinament) són tres senyals d'un minut de durada separats per silencis de cinc segons.

A la finalització de la prova (al cap de quinze minuts), s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de fi de confinament (un so pla més agut).

Pel que fa a l’enviament de l’alerta de Protecció Civil als mòbils, la zona de recepció no coincidirà plenament amb la zona d’audició de les sirenes de risc químic, ja que la distribució de les antenes de telefonia que fan de repetidor i la cobertura de l’audició de les sirenes no coincideix plenament i possiblement abastarà un espai superior a la zona d’audició de les sirenes. Malgrat això, en un cas real, la ciutadania amb la informació de l’alerta podrà saber què està succeint, a quina zona i quina és la mesura, i per això podrien identificar si es troben en l’espai on caldria aplicar aquesta mesura.

Per fer difusió de la prova s’han editat i tramès als ajuntaments 1.855 cartells i 9.175 fullets informatius.


Enquesta de recepció

Protecció Civil de la Generalitat crea a cada prova una enquesta per valorar l’audició de les sirenes i si s’ha rebut l’alerta al telèfon mòbil a les zones afectades.

Aquesta enquesta es podrà respondre a través de qualsevol telèfon mòbil, és anònima i no recull dades personals però permet saber si les sirenes s’han escoltat i des d’on s’han escoltat. L’enllaç de l’enquesta, activa des d’avui dimecres, és el següent: gen.cat/enquestasirena21M

Els resultats de les enquestes rebudes es podran consultar al web de la prova de sirenes.

Durant la prova, tècnics municipals i membres d’Associacions de Voluntariat de Protecció Civil (AVPC) reportaran també informació de com s’han sentit les sirenes i si s’ha rebut l’alerta als telèfons mòbils.


Xarxa de sirenes

La xarxa d’alarmes i comunicacions de protecció civil de Catalunya està formada actualment per 121 sirenes de risc químic operatives. Durant l’any 2024 es van instal·lar les 7 últimes sirenes: 3 al Plaseqta i 4 a la resta del territori.

Les sirenes de risc químic estan instal·lades en punts concrets del territori en funció de les possibles afectacions per accident químic en les indústries considerades de risc químic per la normativa (Seveso). Aquestes indústries estan recollides en els plans de protecció civil per emergències químiques (PLASEQTA pel sector químic de Tarragona i PLASEQCAT per la resta d’indústria química de Catalunya).

Les sirenes de risc químic estan configurades per avisar a la població de la necessitat de confinar-se en cas d’accident químic per risc imminent per a la seva vida.

Tota la informació sobre el risc químic la trobareu a http://interior.gencat.cat/riscquimic