- A la Comissió també s’han homologat els PAU dels centres hospitalaris Sant Joan de Déu de Sant Boi i Manresa, del Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya, el del Museu d’Art Contemporani de Barcelona, així com el de la presa de Gaià
- La majoria dels PAU homologats corresponen a activitats no temporals i a la vegueria de Barcelona
La Comissió d’Autoprotecció de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya ha homologat avui, 30 de maig, un total de 41 plans d’autoprotecció (PAU), la majoria per activitats no temporals i a la vegueria de Barcelona. Entre els PAU homologats destaca el dels festivals musicals Primavera Sound, Sónar de nit i Cabró Rock. La comissió ha aprovat també els PAU de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Sant Boi de Llobregat, el Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA).
La sessió ha estat presidida per la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, i ha comptat amb la participació del subdirector de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado; la subdirectora de Coordinació i Gestió d’Emergències, Imma Solé; el subdirector general de Seguretat Industrial, Florenci Hernández, i el Cap de la Unitat de Planificació i Anàlisi de Risc del Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament de l'ajuntament de Barcelona, Sergi Bovè.
La comissió d’avui és la cinquena d’aquest 2025 i ja s’han superat de llarg el centenar de PAU homologats. Amb els 41 PAU homologats a la comissió d’avui ja són un total de 194 els plans d’autoprotecció homologats aquest any. Aquesta xifra inclou el total de PAU homologats, també els que ho són parcialment.
Homologació de Plans d’Autoprotecció (PAU)
Per vegueries, la majoria dels 41 PAU homologats corresponen a la de Barcelona:
- Barcelona: 21
- Camp de Tarragona: 5
- Catalunya Central: 3
- Girona: 7
- Lleida: 1
- Penedès: 2
- Terres de l'Ebre: 1
Per tipologies, la majoria de PAU homologats corresponen a activitats no temporals (28):
- 3 Establiments afectats per la normativa d’accidents greus (Seveso): Estació potabilitzadora de Sant Joan Despí; Elyx Polymers SL (la Canonja); i Valls Química SA (Valls)
- 4 Instal·lacions amb substàncies perilloses en quantitats importants (ITC-EPQ): Amiblu Pipes Spain (Camarles); Quimimont SLU (Sentmenat); Stahl Ibérica (Les Franqueses del Vallès); i Tarragona Power SL (Tarragona)
- 1 Establiment amb instal·lació acollida a la ITC-IP: Redexis GLP (Vila-sacra)
- 1 Instal·lació industrial amb substàncies perilloses no tòxiques en quantitats importants: Emsa Tecnología Química SA (la Pobla de Claramunt)
- 1 Activitat de gestió de residus perillosos: Tratamientos y Recuperaciones Industriales SA (Constantí)
- 4 Instal·lacions amb elevada càrrega de foc: BC NONWOVENS SL (Sant Quintí de Mediona); i les plantes de Redexis GLP de Vilabertran, Peralada i Cabanes
- 1 Centre destinat a la producció d'energia elèctrica: Hidrogenera Verde (Barcelona)
- 1 Subestació de distribució d'energia elèctrica en alta tensió: Subestació elèctrica de la Selva del Camp
- 1 Infraestructura hidràulica (presa): Presa del Catllar de Repsol Petróleo
- 2 Establiments d'ús docent: Jesuïtes Bellvitge - Centre d'estudis Joan XXIII (L’Hospitalet de Llobregat); i el Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya (Barcelona)
- 1 Edifici d'oficines: Torre Auditori (Barcelona)
- 2 Establiment d'ús sanitari (hospital): Hospital Sant Joan de Déu de Manresa; i Hospital General Parc Sanitari de Sant Joan de Déu de Sant Boi de Llobregat
- 2 Edifici de concurrència pública (gran superfície): Centres comercials Esclat de Malla i Terrassa
- 1 Edifici de concurrència pública (museu): Consorci Museu d'Art Contemporani de Barcelona MACBA (Barcelona)
- 1 Instal·lació esportiva: Estadi municipal de futbol de Figueres
- 1 Espai no delimitat de concurrència pública (cementiri): Cementiri de Collserola (Montcada i Reixac)
D’altra banda, s’han homologatels PAU corresponents a 14activitats temporals
- 1 Esdeveniment en espai NO delimitat (festa popular): Festes de Maig (Badalona)
- 1 Esdeveniment en espai delimitat (fira-aire lliure): Festa Major de Lleida
- 3 Esdeveniments musicals en espai delimitat (Concert-aire lliure): Sala Montjuïc Tres Xemeneies (Sant Adrià de Besòs); Ameba Parkfest Barcelona 2025 (Barcelona); i Concerts al Recinte Firal de Figueres
- 7 Esdeveniments musicals en espai delimitat (Festival): Sónar de nit 2025 (L’Hospitalet de Llobregat); Talents Jazz la Pedrera 2025 (Barcelona); Cabró Rock 2025 (Vic); Bass in the Park 2025 (Montmeló); Tramunfest 2025 (Sant Jordi Desvalls); Primavera Sound 2025 (Barcelona); i Festival Maleducats 2025 (Barcelona)
- 1 Esdeveniment musical en espai delimitat (Concert en edifici): Concert de Guns ‘n’ Roses (Barcelona)
- 1 Esdeveniment esportiu en espai NO delimitat: 45a edició de La Cursa El Corte Inglés Barcelona
Plans d’Autoprotecció (PAU) no homologats
Per vegueries, els 22 PAU no homologats corresponen a:
- Barcelona: 9
- Girona: 6
- Penedès: 4
- Alt Pirineu i Aran: 1
- Camp de Tarragona: 1
- Terres de l'Ebre: 1
Per tipologies, gairebé tots corresponen a activitats no temporals (20):
- 3 Instal·lacions amb substàncies perilloses en quantitats importants (ITC-EPQ)
- 1 Instal·lació amb elevada càrrega de foc
- 1 Instal·lació nuclear o radioactiva
- 2 Subestacions de distribució d'energia elèctrica en alta tensió
- 1 Infraestructura hidràulica (presa)
- 1 Activitat residencial pública (hotel)
- 3 Edificis de concurrència pública (gran superfície)
- 2 Càmpings (risc d'incendi forestal)
- 3 Càmping (risc d'inundació)
- 1 Edifici de concurrència pública (casino)
- 1 Edifici de concurrència pública (fira de congressos)
- 1 Establiment d'ús sanitari (residència per a discapacitats mentals)
També hi ha dues activitats temporals no homologades, que es tracta d’esdeveniments en espai delimitat (un concert a l’aire lliure i un festival).
La no homologació respon a deficiències en el contingut del pla o bé insuficiències dels mitjans i recursos d’autoprotecció necessaris per respondre a una emergència i evitar danys greus dins o fora de l’activitat, segons el cas.
En tots aquests casos, les activitats han rebut l’informe d’avaluació tècnica de la Direcció General de Protecció Civil on consten els aspectes del pla d’autoprotecció que cal esmenar i es farà seguiment al llarg dels mesos vinents per tal que es facin les degudes correccions si l’activitat no les presenta amb caràcter immediat.
Què són els PAU?
L'autoprotecció és el conjunt de mesures (procediments, sistemes i organització) que s’han de prendre segons diverses situacions de risc, en un àmbit determinat. El Decret 30/2015, de 3 de març, estableix el catàleg d’activitats i centres obligats a adoptar mesures d’autoprotecció i es fixa el contingut d’aquestes mesures. Així, cada mes s’avaluen els plans que preparen les empreses, edificis, instal·lacions, activitats, centres, etc., destinades a preveure, prevenir i controlar els riscos que puguin patir. D’aquesta manera, es podrà donar una resposta adequada a les emergències i garantir la integració d’aquestes actuacions a les del sistema públic.
El pla d'autoprotecció s’ha d'implantar durant el primer any de vigència i s’ha de definir un procés de revisió continu que asseguri un manteniment correcte i la vigència del pla.