El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i el Grup Freixenet han acordat collaborar activament en el foment de l’ús de la llengua catalana a l’empresa. El president del Consorci, i director de Planificació Lingüística de la Generalitat, Miquel Pueyo, i el conseller delegat del Grup Freixenet, Pere Ferrer, han signat per primera vegada un conveni de collaboració sobre aquest àmbit entre les dues parts. L’acte s’ha fet a Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès) i ha estat presidit per l’alcalde de la localitat. El conveni preveu actuacions durant un any.

Es tracta del primer conveni que el CPNL signa amb aquesta gran empresa del sector del cava per afavorir el desplegament de la política lingüística de la Generalitat. La voluntat dels responsables del CPNL és que es puguin signar més convenis d’aquest tipus per ajudar les empreses a fer el pas definitiu cap a la normalització lingüística. Cal tenir en compte que el principal objectiu del CPNL (format per la Generalitat de Catalunya, 81 ajuntaments, 37 consells comarcals i tres diputacions) és aplicar la política lingüística del Govern.

Foment de l’ús del català

El conveni signat avui preveu que el Grup Freixenet es comprometi a fomentar la presència i l’ús del català a l’empresa, tant pel que fa a la senyalització i elements d’imatge interna i documentació, com a les comunicacions externes. També s’inclou un apartat destinat a afavorir que l’empresa continuï impulsant la política empresarial d’etiquetatge en català dels seus productes.

De la seva banda, el Centre de Normalització Lingüística Alt Penedès-Garraf posarà a disposició de Freixenet els serveis tècnics que ofereix, especialment el de l’assessorament lingüístic, per orientar l’empresa en els processos de normalització de l’ús del català que emprengui. Gràcies a això, Freixenet podrà tenir la informació i els recursos lingüístics que necessiti i també podrà incorporar el català en els plans de formació interns.

El català al sector del cava

El conveni que s’ha signat avui no és pas el primer amb el sector de l’elaboració del cava. L’any 2000, el CPNL va signar el primer conveni de col•laboració amb l’empresa Josep Maria Raventós i Blanc SA (prorrogat el 2001). A partir del conveni es va fer una anàlisi lingüística de l’empresa i es va elaborar un pla per incrementar-hi l’ús i la presència del català.

Altres actuacions que el CNL Alt Penedès-Garraf ha promogut des de fa més de 10 anys en el sector del cava són les següents:

 Dues jornades sobre l’etiquetatge en català de vins i caves organitzades amb l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia i altres organismes el 1996 i el 1998.

A les jornades es va valorar l’estat en què es trobava l’etiquetatge de vins i caves, conscienciar els elaboradors de la importància de fer servir el català a les etiquetes dels seus productes, fer-los conèixer el marc legal i les experiències positives que afavorien el canvi i, en definitiva, aconseguir augmentar el nombre d’etiquetes en català, potenciant les actituds favorables perquè aquesta llengua fos present al sector.

 Exposició de més d’un centenar d’etiquetes en català de cava elaborat a Sant Sadurní d’Anoia. Aquesta exposició, que es va fer el 2003, va comptar amb la participació de trenta-nou empreses de la població i es va poder visitar a la biblioteca Ramon Bosch de Noya. La mostra va tenir l’origen en un estudi que la mateixa OC havia fet el 2002 sobre els usos lingüístics de les empreses elaboradores de cava de Sant Sadurní i que es va publicar al programa de les Fires i Festes d’aquell any.

 Treball amb una vintena d’empreses elaboradores de cava, com també amb l’Institut del Cava, per mitjà del servei d’assessorament i d’atenció a les consultes lingüístiques. Aquesta feina permet assessorar les empreses en qüestions tan importants com la redacció de les etiquetes, els catàlegs o les pàgines web, entre d’altres.