Del 6 de març al 4 d’abril, el Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat organitza, amb la col·laboració del Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona una exposició sobre cartells de prevenció de riscos laborals dels anys 1925 - 1937 de tot el món.

La inauguració de l’acte anirà a càrrec del director general de Relacions Laborals de la Generalitat, Jaume Abat i tindrà lloc demà dijous, a dos quarts de vuit del vespre al Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona, carrer Bon Pastor núm. 5 de Barcelona.

Aquesta iniciativa forma part d’un seguit d’actuacions que la direcció general de Relacions Laborals del Departament de Treball va endegar l’any passat dins la campanya de Prevenció de Riscos Laborals per tal de promocionar la cultura preventiva a la població catalana en general.

Els objectius de l’exposició són demostrar que la prevenció d’accidents laborals no és un tema només d’ara, sinó que ha preocupat sempre, i mentalitzar la societat en general de la importància de la seguretat i salut laboral.

Aquesta exposició consta de 30 reproduccions de cartells de diversos països d’Europa, d’Austràlia, del Canadà, dels Estats Units, del Japó…i formen part d’una col·lecció de més de set-cents cartells que va ser exhibida per primera vegada l’any 1937 a la “Primera exposició de cartells nacionals i internacionals” que amb motiu de la “Croada de la previsió”, va organitzar la Conselleria de Treball i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya.

Editats durant les dècades dels anys vint i trenta, el conjunt de cartells del fons de l’Arxiu Nacional de Catalunya ofereix una gran varietat d’estils, de recursos gràfics i de llengües, en que s’expressa majoritàriament la mateixa idea: la prevenció d’accidents laborals. I, amb aquesta finalitat, es va utilitzar un dels mitjans de propaganda més utilitzats a l’època: el cartell.

A més del valor social, la col·lecció de cartells té un valor artístic i històric que s’evidencia en tota l’obra per les tècniques i estils utilitzats, molt representatius dels corrents artístics contemporanis com són l’expressionisme alemany i l’avantguarda russa de primers de segle.

A l’exposició hi hauran totes les publicacions i material de difusió que edita la direcció general de Relacions Laborals del Departament de Treball, així com CDs i vídeos sobre temes específics de prevenció de riscos laborals, fent una incidència marcada al sector de la construcció.

En el marc d’aquesta exposició s’obre un cicle de debat, que es farà dijous en el mateix col·legi d’Aparelladors, sobre la prevenció d’accidents i la sinistralitat laboral.