El sector de materials de construcció ocupa un pes important en la indústria catalana. Prova d’això és que en l’actualitat agrupa a Catalunya més de 1.200 empreses i proporciona ocupació a unes 25.000 persones, sent la indústria del fonament la que té una major presència en el territori català (35% de la producció total).
Aquests bons resultats es deuen principalment a l’evolució positiva del sector de la construcció, sobretot del subsector de l’edificació i l’obra civil, afavorits en part pels grans projectes d’infraestructura iniciats en aquests últims anys a Catalunya, com la construcció del tren d’alta velocitat, l’ampliació del port de Barcelona, de la zona d’activitats logística annexa i de l’aeroport de Barcelona, així com de totes les obres relacionades amb el Fòrum 2004.
Amb l’objectiu de continuar reforçant la competitivitat de les empreses d’aquest sector, el Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat de Catalunya, a través del Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM), va dissenyar fa dos anys el Pla d’innovació de Catalunya. El programa, que és pioner en l’Estat espanyol, disposa de 130,4 milions d’euros durant el període 2001-04, que pretenen mobilitzar un total de 5.400 milions d’euros en projectes d’innovació.
A grans trets, aquest Pla s’estructura en sis eixos: la gestió de la innovació, la creació d’un mercat tecnològic, el suport a noves empreses, la digitalització de les empreses, la producció i logística, i el finançament.
Impulsar la innovació
Des de la creació del Pla d’innovació, la Generalitat ha realitzat una sèrie d’activitats per impulsar la innovació en el sector de materials de construcció.
Dins del Programa de mercat tecnològic, el CIDEM ha impulsat la incorporació de proveïdors tecnològics del sector de materials de construcció a la Xarxa de Centres de Suport a la Innovació Tecnològica (Xarxa IT), creada per fomentar la subcontractació de tecnologia entre universitats i empreses catalanes. Dels 70 proveïdors tecnològics que formen la Xarxa IT, un 15% pertany al sector de materials de construcció.
Durant aquests tres últims anys, els centres de la Xarxa IT han facturat un total de 30 milions d’euros, xifra que representa la cinquena part del total de la subcontractació d’R+D a Catalunya. En l’actualitat, més de 900 empreses catalanes ja han subcontractat projectes d’R+D a centres de la Xarxa IT per valor de 75,73 milions d’euros.
Amb la voluntat de difondre la cultura i les metodologies de la innovació, els propers 29 i 30 de setembre, i 1 d’octubre, tindrà lloc al Palau de Congressos de Barcelona la Setmana de la Innovació (www.cidem.com/setmanainnovacio): el congrés internacional de la innovació.