El proper diumenge 31 tots els països de la Unió Europea, de forma harmonitzada, retardaran una hora els seus rellotges: a les tres de la matinada seran les dues. D’aquesta manera finalitza el període de set mesos de l’horari d’estiu per al 2004

CANVI HORARI D’HIVERN: AQUEST CAP DE SETMANA S’ENDARREREIX UNA HORA EL RELLOTGE

EL PROPER DIUMENGE 31, A LES TRES DE LA MATINADA SERAN LES DUES

El Canvi d’horari suposa un estalvi de 6 EUR per cada llar catalana

El proper diumenge 31 tots els països de la Unió Europea, de forma harmonitzada, retardaran una hora els seus rellotges: a les tres de la matinada seran les dues. D’aquesta manera finalitza el període de set mesos de l’horari d’estiu per al 2004.

Per què realitzem el canvi d’horari?

Durant l’horari d’estiu hi ha un major aprofitament de la llum del dia i es redueix la despesa energètica associada a l’ús de llum artificial. El dia s’allarga i es fa de nit més tard, és a dir, tenim més hores de llum natural i, per tant, un major estalvi.

Segons dades del Departament de Treball i Indústria, Catalunya, durant el 2004, ha tingut un estalvi energètic de 220 milions kWh, cosa que equival a l’electricitat consumida per 60.000 llars catalanes durant un any. La valoració d’aquest estalvi des del punt de vista econòmic és de gairebé 18 milions d’euros.

L’estalvi energètic associat al canvi horari és concentra principalment en el sector domèstic (gairebé el 90% de l’estalvi correspon a aquest sector). Es calcula que aquest canvi suposa un estalvi de l’ordre de 6 euros l’any per cada llar catalana. En menor grau, el canvi horari també permet estalviar energia en la il·luminació del sector serveis, comerç i les indústries.

El paper del canvi horari en el protocol de Kyoto

Adaptar el nostre horari laboral i d’oci per aprofitar al màxim les hores de llum, permet reduir la despesa energètica d’il·luminació i, per tant, reduir l’emissió de gasos causants de l’efecte hivernacle. El canvi horari és una mesura que contribueix a assolir els compromisos adquirits amb el Protocol de Kyoto

Enguany el canvi horari a Catalunya permetrà estalviar prop de 98.000 tones de CO2. Això equival a plantar 26.000 hectàrees de bosc (la superfície de la comarca del Pla de l’Estany).

Per què no mantenim l’horari d’estiu tot l’any?

Mantenir l’horari d’estiu durant els mesos d’hivern no comporta cap estalvi significatiu en termes energètics i, en canvi, sí repercuteix en les nostres activitats diàries i usos quotidians.

Si es continua amb l’horari d’estiu durant tot l’any, l’estalvi energètic associat a l’allargament de la llum natural durant les tardes es manté. Però això no compensa el consum addicional que suposa enllumenar una hora més de foscor al matí. D’altra banda, la major part dels ciutadans prefereix que al matí, a les hores quan es desplacen per treballar o estudiar, sigui de dia.

Si voleu més informació podeu contactar amb l’Institut Català d’Energia (ICAEN) del Departament de Treball i Indústria al telèfon 93 622 05 00 (correu: difusio@icaen.gencat.net).