Setè comunicat sobre el brot casos de legionella pneumophila

query_builder   12 agost 2004 13:30

event_note Nota de premsa

Setè comunicat sobre el brot casos de legionella pneumophila

Aquest comunicat amplia els emesos els dies anteriors sobre el brot per Legionella pneumophila detectat a la ciutat de Barcelona.

CASOS

Dels 5 pacients que ahir estaven en estudi, 2 d’ells s’ha descartat que formin part del brot, 1 continua en estudi, i 2 han estat considerats casos vinculats al brot. Tots dos van iniciar els seus símptomes amb anterioritat al 3 d’agost. Es tracta de dos homes, de 71 i 77 anys.

Per tant, són 17 casos el total d’afectats fins el moment actual (15 homes i 2 dones, entre 50 i 83 anys d’edat). Tots ells van iniciar els seu símptomes amb anterioritat al dia 3 d’agost, i per tant ja han passat vuit dies sense inicis de casos nous.

En les darreres hores s’han produït 3 altes hospitalàries més. Per tant, del total d’afectats, 8 ja han estat donats d’alta, i es mantenen ingressades 9 persones, una d’elles a Terol. De les persones que es mantenen ingressades, tres es troben a la UCI. Dels ingressats a la UCI, només un ho està per causa directament relacionada amb la legionel•la. Tots els ingressats evolucionen favorablement.

ANÀLISI I ACTUACIONS

Es manté la hipòtesi d’un brot comunitari de legionel•losi per exposició a una torre de refrigeració que pugui explicar la majoria d’aquests casos. Es manté la busca activa de casos als centres sanitaris de la ciutat, i el Servei d’Urgències de Vigilància Epidemiològica (SUVEC) que cobreix de forma permanent Barcelona i el conjunt de Catalunya segueix activat.

Tècnics de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i de vigilància ambiental de l’Ajuntament estan portant a terme la investigació epidemiològica i ambiental per tal d’esbrinar la possible font d’infecció. Les mostres de les quatre torres de refrigeració identificades en les zones implicades de Vallcarca continuen en procés d’anàlisi.

L’anàlisi de la corba epidèmica construïda amb la data d’inici de símptomes dels pacients mostra un perfil característic, que dóna informació rellevant més enllà de les dates d’ingrés o de diagnòstic dels pacients. Aquesta anàlisi mostra que tots els casos detectats fins ara van començar a mostrar símptomes entre el 20 de juliol i el 3 d’agost, per tant la situació epidemiològica demostra que el brot va a la baixa, tot i que no es descarta que en els propers dies apareguin més casos retrospectius.

INFORMACIÓ CIUTADANA

Cal insistir en el fet que els residents de l’àrea afectada no han de prendre cap tipus de mesura preventiva. També cal destacar que els ciutadans poden consumir l’aigua corrent de la xarxa amb total seguretat, i fer ús també amb tota seguretat dels aparells d’aire condicionat domèstic

Per qualsevol tipus d’informació addicional, els ciutadans poden trucar a Sanitat Respon (902.111.444), del Departament de Salut, i consultar la web de l’Agència de Salut Pública (www.aspb.es).

Aquest comunicat s’emet després de la coordinació mantinguda avui al Consorci Sanitari de Barcelona, en la que han participat els serveis implicats de l’Ajuntament, de la Direcció General de Salut Pública del Departament de Salut, de l’Hospital de la Vall d’Hebron, de la Clínica Delfos, de l’Hospital Clínic, de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, i del Districte de Gràcia.

Si hi ha més informació rellevant s’emetrà un nou comunicat.