Aquest comunicat amplia els emesos els dies anteriors sobre el brot per Legionella pneumophila detectat a la ciutat de Barcelona.

CASOS

S’han detectat 2 casos més de pneumonia per Legionella pneumophila en les darreres 24 hores, també tots dos amb inici de símptomes previ al 3 d’agost. Per tant, són 15 casos el total d’afectats fins el moment actual (13 homes i 2 dones, entre 50 i 83 anys d’edat). Tots ells van iniciar els símptomes amb anterioritat al dia 3 d’agost, i per tant ja han passat set dies sense inicis de casos nous.

Aquests 2 casos són: una dona de 68 anys, veïna de la zona, i hospitalitzada a l’Hospital de Terol, on es trobava passant les vacances; i un home de 71 anys, ingressat a l’Hospital Clínic.

En aquests moments es mantenen ingressades 10 persones, una d’elles a Terol. De les persones que es mantenen ingressades, tres es troben a la UCI. Dels ingressats a la UCI, només un ho està per causa directament relacionada amb la legionel•la. Tots els ingressats evolucionen favorablement.

ANÀLISI I ACTUACIONS

Es manté la hipòtesi d’un brot comunitari de legionel•losi per exposició a una torre de refrigeració que pugui explicar la majoria d’aquests casos. Es manté la busca activa de casos als centres sanitaris de la ciutat, i el Servei d’Urgències de Vigilància Epidemiològica (SUVEC) que cobreix de forma permanent Barcelona i el conjunt de Catalunya segueix activat.

Tècnics de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i de vigilància ambiental de l’Ajuntament estan portant a terme la investigació epidemiològica i ambiental per tal d’esbrinar la possible font d’infecció. Les mostres de les quatre torres de refrigeració identificades en les zones implicades de Vallcarca continuen en procés d’anàlisi.

L’anàlisi de la corba epidèmica construïda amb la data d’inici de símptomes dels pacients mostra un perfil característic, que dóna informació rellevant més enllà de les dates d’ingrés o de diagnòstic dels pacients. Aquesta anàlisi mostra que tots els casos detectats fins ara van començar a mostrar símptomes entre el 20 de juliol i el 3 d’agost, per tant la situació epidemiològica demostra que el brot va a la baixa, tot i que no es descarta que en els propers dies apareguin més casos retrospectius.

PACIENTS EN ESTUDI

En les darreres 24 hores han estat atesos en els serveis d’urgències de diferents hospitals de la ciutat 5 pacients amb símptomes de característiques semblants als que pot presentar la legionel•la. Aquests pacients estan pendents de resultats analítics i de finalitzar les enquestes epidemiològiques corresponents per tal de definir si formen part del brot en estudi.

INFORMACIÓ CIUTADANA

Cal insistir en el fet que els residents de l’àrea afectada no han de prendre cap tipus de mesura preventiva. També cal destacar que els ciutadans poden consumir l’aigua corrent de la xarxa amb total seguretat, i fer ús també amb tota seguretat dels aparells d’aire condicionat domèstic

Per qualsevol tipus d’informació addicional, els ciutadans poden trucar a Sanitat Respon (902.111.444), del Departament de Salut, i consultar la web de l’Agència de Salut Pública (www.aspb.es).

Aquest comunicat s’emet després de la reunió de coordinació mantinguda avui al Consorci Sanitari de Barcelona, en la que han participat els serveis implicats de l’Ajuntament, de la Direcció General de Salut Pública del Departament de Salut, de l’Hospital de la Vall d’Hebron, de la Clínica Delfos, de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, i del Districte de Gràcia.

Si hi ha més informació rellevant s’emetrà un nou comunicat.