El Govern de la Generalitat va aprovar el Pla d’Equipaments Penitenciaris en data 11 de maig de 2005 En compliment d’aquest acord, s’han posat en marxa les actuacions que es resumeixen a continuació

Licitació del Centre Penitenciari Lledoners

El Govern de la Generalitat ha encarregat a l’empresa pública GISA els tràmits de licitació per a la construcció del Centre Penitenciari Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada (Bages). El nou Centre, que acollirà homes adults penats, tindrà una capacitat màxima de 750 interns, distribuïts en 8 mòduls residencials de 64 cel•les cada un.

La construcció d’aquest Centre suposarà una inversió de més de 72 milions d’euros. El període de construcció es preveu que sigui d’uns 24 mesos a partir de l’inici de les obres. El Centre podrà entrar en funcionament a principis del 2008. 

El nou Centre penitenciari ocuparà una superfície de 9 hectàrees d’un total de 15 hectàrees adquirides per la Generalitat. L’equip d’arquitectes que ha redactat el projecte arquitectònic és Fabré & Torras Arquitectes Associats, SCP, que van guanyar el concurs convocat per GISA.

Projectes guanyadors dels centres penitenciaris: Dones de Catalunya, Mas Enric, Tàrrega i Figueres

Pel que fa als estudis d’arquitectura seleccionats per redactar els projectes dels quatre nous centres penitenciaris que preveu el Pla d’Equipaments Penitenciaris de Catalunya 2004-2010, els guanyadors han estat els següents:

L’estudi MAP Arquitectes, SL, Josep Lluís Mateos i Martínez, serà l’encarregat de redactar el projecte del nou Centre Penitenciari de Dones de Catalunya (Sant Llorenç d’Hortons, Alt Penedès). Aquest Centre tindrà una superfície construïda de 40.000 m2 en una superfície de 7,5 hectàrees. La inversió aproximada prevista és de 50 milions d’euros. L’inici de les obres està previst per a primers de 2007 i entrarà en funcionament a principis de 2009.

El Centre Penitenciari de Dones de Catalunya tindrà una capacitat de 400 places per a dones en règim ordinari i un disseny diferenciat del dels centres penitenciaris per a homes. Les internes viuran en mòduls residencials de 60 places cada un, dividits en petits apartaments de 5 ó 6 internes. A la planta baixa d’aquests mòduls hi haurà els serveis comuns: biblioteca, bugaderia, menjadors, etc. El Centre també disposarà d’una unitat de mares i una guarderia per a infants menors de tres anys

El projecte del Centre Penitenciari Mas Enric (El Catllar, Tarragonès) serà redactat per l’Estudi P/S/P Arquitectura, SCP & Roger Paez i Blanch (UTE)  i la seva construcció suposarà una inversió aproximada de  72 milions d’euros.

L’Estudi Massip-Bosch Arquitectes, SL & Lluís-Xavier Comeron Graupera (UTE) redactaran el projecte del Centre Penitenciari de la Plana (Tàrrega, Alt Urgell). La construcció d’aquesta presó costarà uns 72 milions d’euros.

Pel que fa al Centre Penitenciari Puig de les Basses (Figueres, Alt Empordà), l’equip guanyador ha estat  Fabré & Torras Arquitectes Associats, SCP. La inversió d’aquest equipament també està prevista en uns 72 milions d’euros.

Aquests tres centres penitenciaris: Mas Enric, La Plana i Puig de les Basses, estan projectats per allotjar una població penitenciària màxima d’entre 500 i 750 interns. Tindran una superfície construïda de  54.000 m2 dins d’un perímetre de  9 ha. Els projectes han de ser lliurats el mes de juny per poder procedir a la licitació de la construcció i manteniment. Està previst que aquestes instal•lacions entrin en funcionament a principis de 2009.

Centre Educatiu de Justícia Juvenil Can Llupià (Barcelona)

El nou Centre Educatiu de Justícia Juvenil Can Llupià de Barcelona s’instal•la en l’antiga seu de l’edifici que acollia l’Institut Municipal de Psiquiatria d’Urgència (IMPU), al carrer Germans Desvalls, s/n de Barcelona, que la Generalitat ha adquirit a l’Ajuntament.

La remodelació de la seu d’aquest Institut permetrà crear 60 places, distribuïdes en  4 mòduls residencials de 15 places cada un, per a menors infractors en situació de règim tancat, semiobert i d’internament provisional. El Centre ocupa una superfície construïda d’uns 5.000 m2. Les obres adjudicades per concurs a FCC tindran un cost de 4,6 milions d’euros. Està previst que el Centre entri en funcionament el darrer trimestre de 2006.

Ubicació del Centre Penitenciari de Preventius de Barcelona

El Departament i l’Ajuntament de Barcelona han arribat a un principi d’acord per instal•lar un Centre Penitenciari de Preventius en el seu terme municipal. El Centre s’ubicarà en la zona d’ampliació industrial, en terrenys propietat del Consorci de la Zona Franca i amb ocupació d’una superfície de 2,5 ha.

El Centre de Preventius tindrà una capacitat per a 500 preventius dividits en 5 mòduls, i amb un total de 320 cel•les.

La Comissió mixta formada per representants dels departaments de Justícia, PTOP, Economia i Finances i Medi Ambient i Habitatge, per una part, i l’Ajuntament, per l’altra, estan analitzant les repercussions d’aquest acord sobre el Conveni signat l’any 2001, que preveia el desplaçament de tots els centres penitenciaris del municipi.

Nou  Centre Educatiu de Justícia Juvenil al Camp de Tarragona

El nou Centre Educatiu de Justícia Juvenil al Camp de Tarragona suplirà una mancança històrica d’aquestes comarques, que no disposaven d’un centre per a menors infractors, tal com estableixen la Llei de responsabilitat penal del menor i la moció del Ple del Parlament 243/VI, de data 23 de juny de 2003, on s’insta el Govern a construir un nou centre de justícia juvenil a la província de Tarragona.

El nou Centre tindrà una capacitat per a 60 interns, que estaran repartits en quatre mòduls residencials per a joves infractors en règim semiobert i tancat, i també per a internaments provisionals.

El Centre estarà ubicat en el terme municipal de Reus, en la zona de la partida de Mas de Larrard. La inversió aproximada prevista per a la construcció d’aquest equipament és d’11 milions d’euros. Un cop adjudicat el projecte i la construcció del centre, es pot preveure la seva entrada en funcionament per al primer trimestre de 2008.

8  

Fitxers adjunts

Documentació Llenoners

Documentació Llenoners
DOC | 952

Imatge Centre Penitenciari de Dones de Catalunya

Imatge Centre Penitenciari de Dones de Catalunya
DOC | 2066

Presentació Centre Penitenciari Lledoners

Presentació Centre Penitenciari Lledoners
PPT | 1875

Imatge Centre Penitenciari La Plana

Imatge Centre Penitenciari La Plana
DOC | 1385

Imatge Centre Penitenciari Mas Enric

Imatge Centre Penitenciari Mas Enric
DOC | 664

Imatge Centre Penitenciari Puig de les Basses

Imatge Centre Penitenciari Puig de les Basses
DOC | 4629

Emplaçaments nous centres

Emplaçaments nous centres
PPT | 3175

Imatge Lledoners

Imatge Lledoners
DOC | 952