La Secretaria General de l’Esport i el Departament d’Educació han presentat aquest migdia el Pla Experimental Esport a l’Escola’, que es començarà a implantar el curs 2005-2006 a 107 escoles i que pretén que la xifra d’escolars que practiquen esport passi del 15 al 90 per cent.

El secretari general de l’Esport, Rafel Niubò, i la consellera d’Educació, Marta Cid, han signat un acord marc que té com a objectiu que en un període de deu anys 1.200.000 escolars de primària i secundària facin esport en els centres escolars fora de l’horari lectiu. Aconseguir aquesta xifra suposaria passar del 15 per cent actual al 90 per cent de nens i nenes fent esport a l’escola.

El Pla Experimental començarà a aplicar-se aquest curs a 107 escoles (23 CEIP, 73 IES i 11 centres concertats), i hi participaran 10.800 alumnes, la qual cosa representa una participació ja del 20%, un 5% més que enguany. A partir d’aquí, la intenció del Govern és estendre el projecte de manera progressiva al conjunt d’escoles de Catalunya, de manera que la participació arribi al 90% durant el curs 2014-2015 (1.228.950 alumnes). Aquestes xifres situarien Catalunya en un lloc destacat al costat dels països europeus líders en aquest àmbit.

Durant la presentació del pla, Rafel Niubò ha volgut destacar la filosofia del programa, resumida en una frase: “no hi ha projecte esportiu sense projecte educatiu”. En aquest sentit, el secretari general de l’Esport ha afirmat que a través de l’esport “es forma a les persones” i que als països més desenvolupats “la normalitat és fer esport a l’escola”.

Aquesta universalització de la pràctica esportiva també ajudarà, en paraules del secretari, a què “de la massa surti l’excel·lència”, ja que “la inspiració divina no és la millor fórmula per aconseguir esportistes d’elit”.

Pavellons esportius a les escoles

Un altre dels punts de l’acord entre el Departament d’Educació i la Secretaria General de l’Esport és la construcció, en una primera fase, de dotze pavellons poliesportius en centres públics de primària i secundària.

Els ajuntaments dels municipis implicats han acordat amb els dos departaments la creació, en el recinte de l’escola, d’un pavelló de doble porta -una per permetre l’accés a l’alumnat durant l’horari lectiu i l’altra destinada a l’ús de l’equipament per part dels ciutadans fora de l’horari escolar- amb l’objectiu de facilitar la pràctica esportiva al màxim nombre de ciutadans.

El conveni signat avui també inclou aspectes com la qualificació professional en matèria d’activitats físicoesportives o la formació dels esportistes de secundària.

Futurs líders esportius al CAR

D’altra banda, la propera setmana, de dilluns a divendres, més de 300 alumnes de diferents escoles de Catalunya participaran en un curs intensiu al Centre d’Alt Rendiment de Catalunya en el qual rebran classes pràctiques i teòriques de com liderar i gestionar un club esportiu.

Quan tornin a les seves escoles, els alumnes podran portar a la pràctica els coneixements obtinguts durant el curs, ja que a cada escola es crearà un petit club esportiu format i gestionat pels propis alumnes amb la supervisió d’un professor. Ells hauran de decidir l’esport que volen practicar, gestionar un petit pressupost, escollir una junta directiva, etc. , tot amb la finalitat de crear líders que es puguin convertir en els dirigents esportius del futur.

2  

Imatges

Fotografia de la presentació

Fotografia de la presentació 131

D'esquerra a dreta, Marta Cid i Rafel Niubò

D'esquerra a dreta, Marta Cid i Rafel Niubò 131

1  

Fitxers adjunts

Dossier educació-esports

Dossier educació-esports
PDF | 126