La consellera de Salut, Marina Geli, i el secretari general de l’Esport, Rafel Niubò, han presentat avui el Pla d’Implantació Progressiva en Activitat física i Salut a Catalunya (PIP), un programa que vol combatre el sedentarisme entre els ciutadans, mitjançant la prescripció d’activitat física com a eina terapèutica, i reduir la despesa sanitària pública.

Aquest programa utilitza el consell i la prescripció de l’activitat física com a eina preventiva i terapèutica per als ciutadans, a través de la tasca dels professionals mèdics i d’infermeria dels equips d’atenció primària dels Centres de Salut, que compten amb el suport i l’assessorament dels especialistes en medicina de l’esport.

Abans d’acabar aquest mes de gener seran 23 ja els Centres de Salut de 19 municipis de Catalunya que formaran part del programa –iniciat a finals del passat 2005- en estreta col·laboració amb una vintena d’instal·lacions esportives i Ajuntaments.

L’objectiu és anar ampliant la xifra progressivament i arribar als 405 Centres d’Atenció Primària catalans l’any 2009 aprofitant els serveis que ofereixen 200 equipaments esportius repartits pel país. “L’aplicació del Pla suposarà un canvi cultural i territorial, i deixa ben clar que tothom està capacitat per practicar activitat física”, ha afirmat la consellera de Salut, Marina Geli.

La posada en marxa del PIP fomentarà l’activitat física i millorarà la salut de la població, combatent el sedentarisme i algunes de les malalties cròniques més prevalents (obesitat, hipertensió arterial, diabetis, dislipèmia o sedentarisme) a banda de suposar un estalvi considerable en la factura sanitària pública de Catalunya.

Durant la presentació del PIP, Rafel Niubò ha recalcat que “amb aquest pla aconseguirem conscienciar la gent que l’absència d’activitat física no és saludable” i ha destacat que “el món de l’esport pot ser un bon soci del món de la salut” en projectes d’aquestes característiques.

“Volem tenir un país més sa, saludable i actiu”, ha afegit el secretari general de l’Esport, que s’ha mostrat del tot convençut de l’”èxit” del programa gràcies a la implicació de la conselleria de Salut i els Ajuntaments catalans.

L’esport com a teràpia

El PIP, una de les prioritats de la política esportiva de la Secretaria General de l’Esport, en col·laboració amb el Departament de Salut, pretén augmentar el nombre de pacients tractats amb la pràctica esportiva, que serà prescrita pels equips d’atenció primària.

Aquests metges recomanaran realitzar una activitat física no programada (caminar) a la població general o bé un exercici assessorat (gimnàstica correctiva o natació terapèutica) adaptat a la patologia dels pacients afectats per les citades malalties cròniques.

Aquests professionals mèdics derivaran una part d’aquests pacients a les instal·lacions més adequades -un màxim de 60 persones durant els sis primers mesos d’aplicació del pla-, on rebran consell individualitzat per part de llicenciats en Ciències de l’Activitat Física especialitzats en la branca de salut, i faran un seguiment del programa.

Pel que fa als metges d’educació física i l’esport, s’encarregaran d’impartir els cursos de formació adreçats als metges d’atenció primària i assessoraran aquests professionals.

A l’acte, també hi han assistit el director general de Salut Pública, Antoni Plasència; el director d’Estratègia i Coordinació del Departament de Salut, Manel Balcells, i coordinador de la unitat d’Esport i Salut de la Secretaria General de l’Esport, Mario Lloret.

3  

Fitxers adjunts

Dossier PIP

Dossier PIP
PPT | 1201

Llistat dels 23 CAPs del PIP

Llistat dels 23 CAPs del PIP
DOC | 49

Dossier PIP

Dossier PIP
PPT | 1201