Connexió SEAT-Martorell amb el Port de Barcelona
Per garantir la connexió de la factoria de SEAT a Martorell fins al port de Barcelona, caldrà construir un ramal que enllaci la factoria amb la línia de FGC, fer lleugeres adaptacions a la línia fèrria i adaptar una via d’accés a la zona de descàrrega del port. La línia Llobregat-Anoia de FGC enllaça Igualada amb Barcelona passant per Martorell, Santa Coloma de Cervelló, Sant Boi i L’Hospitalet de Llobregat, entre altres municipis. Té una longitud de 139 km, 98 dels quals són amb servei de viatgers i 41 només amb servei de mercaderies, i un volum de 19 milions de viatgers anuals.
Actualment, aquesta línia transporta mercaderies provinents de les mines de Súria i Sallent fins a Martorell i al Port de Barcelona. A Martorell, la línia de FGC passa a una cinquantena de metres de la factoria de SEAT. Per permetre la connexió, cal fer el ramal d’accés de la factoria de SEAT a la línia de FGC, el que significa que s’haurà de condicionar menys d’1 km de via, ja que la major part del trajecte es farà aprofitant via que ja està construïda. Aquesta actuació l’executarà FGC i va a càrrec del Departament de PTOP. Finalment pel que fa a l’accés al Port de Barcelona, cal adaptar la via d’arribada al port que, en el tram on es produirà la descàrrega de vehicles, no està adaptat per a l’ample FGC (ample mètric). Així, l’Autoritat Portuària de Barcelona realitzarà la construcció del tercer carril a la via anomenada ‘Tapia 1’ del moll Príncep d’Espanya. Es preveu que les obres puguin començar el primer semestre del 2006 i que la línia estigui en servei a finals del mateix any.
Una inversió de 4,5 MEUR
El conveni signat avui estableix que el Departament de PTOP assumirà el cost de la construcció del ramal de connexió de la línia de FGC amb la factoria de SEAT i el feix de vies corresponent. Aquesta actuació té un cost previst de 3 MEUR. D’altra banda, el cost previst per l’adaptació del traçat que assumirà FGC es calcula en uns 710.000 EUR. Pel que fa a la construcció d’un tram de via adaptada a l’amplada de FGC al port de Barcelona, el cost previst per l’Autoritat Portuària de Barcelona és d’uns 800.000 euros.
El conveni també recull que FGC prestarà el servei de transport de vehicles a SEAT, per la qual cosa realitzarà els acords empresarials que siguin necessaris, i que aquesta empresa realitzarà les intervencions que calguin a la línia per tal d’adequar-la al pas dels combois. SEAT per la seva banda, assumeix el cost del transport dels vehicles per aquesta nova línia.
Aposta pel transport de mercaderies per ferrocarril
Amb aquesta mesura, que es preveu que sigui operativa al llarg del 2006, el Govern fa un nou pas per impulsar la mobilitat sostenible ja que es preveu reduir la congestió de la xarxa vial evitant la circulació per carretera d’uns 20.000 camions cada any. Això permetrà disminuir l’emissió de CO2 i suposa un nou impuls a la política del Govern per fomentar el transport de mercaderies per ferrocarril. Actualment la quota de mercat pel ferrocarril en mercaderies en transport terrestre a l’Estat espanyol és del 4%, respecte al total de tones per quilòmetre transportades, mentre que als Estats Units és de més del 40%. L’objectiu per als propers 10 anys és que el transport de mercaderies per ferrocarril a l’Estat arribi al 20%.
(Fotografies: Ramon Vilalta)
1