La Llei 2/2004, de 4 de juny, de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial té com a objectiu promoure la rehabilitació global de barris per evitar-ne la degradació i millorar les condicions dels ciutadans residents en aquestes àrees, i afavorir, d’aquesta manera, la cohesió social.
Per aconseguir-ho, estableix la creació d’un fons a disposició dels ajuntaments que presentin projectes d’intervenció integral que tinguin com a objectiu la millora urbanística, social i econòmica de barris. Les aportacions de la Generalitat són destinades a cofinançar aquestes projectes.
El passat 10 de febrer el DOGC publicà la resolució del conseller de Política Territorial i Obres Públiques per la qual es convocava una tercera convocatòria d’ajuts en el marc de l’esmentada llei. Quan es va tancar el termini de presentació de sol·licituds, a mitjans d’abril, un total de 57 municipis havien remès els seus projectes.
Nous ajuts per a 17 barris
Finalitzat el termini per a la presentació de projectes, la Comissió de gestió del fons de foment del Programa de barris ha analitzat els 58 projectes presentats per 57 municipis i ha proposat quins poden ser finançats i per quina quantia al conseller de PTOP, que ha adoptat la resolució definitiva.
Els criteris per a determinar les àrees que poden beneficiar-se dels ajuts tenen en compte si pateixen dèficits en equipaments, presenten problemes demogràfics com l’envelliment de la població, o tenen dificultats de desenvolupament econòmic. Així, es valora que els projectes incloguin millores de l’espai públic, rehabilitació dels elements col·lectius dels edificis, provisió d’equipaments, supressió de barreres arquitectòniques o programes de millora econòmica. D’altra banda, la Comissió té en compte el criteri d’equitat territorial.
Sobre la base d’aquests criteris s’ha resolt concedir els ajuts al barri de La Farga de Banyoles; als barris de Torre Baró-Ciutat Meridiana i de Trinitat Vella de Barcelona; al nucli antic de la vila de Cambrils; al nucli antic de Cardona; al nucli històric de Cervera; al barri Congost de Granollers; al barri de Florida-Pubilla Cases de l’Hospitalet de Llobregat; al barri de Sant Agustí d’Igualada; al nucli antic de Lleida; a la Vila Vella de Martorell; al barri del Pinar de Rubí; al barri de Can Calders-La Salut de Sant Feliu de Llobregat; al barri de Sant Maure de Santa Margarida de Montbui; al barri de Can Folguera fase II de Santa Perpètua de Mogoda; al barri antic de Valls, i al nucli antic de Vilanova i la Geltrú.
Descripció dels projectes
BANYOLES: La Farga
Millorar la connectivitat del barri amb la trama urbana del centre de Banyoles reurbanitzant els carrers del barri, ampliar el centre cívic del barri, urbanitzar la plaça de la Pau i atorgar subvencions per a la rehabilitació dels elements comuns dels habitatges.
BARCELONA: Torre Baró-Ciutat Meridiana Urbanització de l’avinguda Escolapi Cancer i de l’avinguda Vallbona, construcció del nou espai cívic i casal de barri a la plaça dels Eucaliptus, impuls del programa d’intervenció social en medi obert. L’objectiu és prioritzar els espais lliures i d’equipaments, habilitar un gran eix per a vianants, la rehabilitació residencial i la millora de l’estructura viària, juntament amb el foment de la participació ciutadana i la convivència.
BARCELONA: Trinitat Vella
Construcció d’una biblioteca al carrer Galícia, del Centre Cívic de Trinitat Vella i d’una passera sobre l’avinguda Meridiana per tal de pal·liar l’aïllament del barri de la resta de la ciutat, atesa l’existència de grans vies i infraestructures a la zona.
CAMBRILS: Nucli antic de la vila
Reurbanització de tots els carrers i rehabilitació de patrimoni històric, accions de millora de les condicions d’habitabilitat, de dotació de nous equipaments (com el Centre Cívic La Muralla) i actuacions diverses de caràcter social, mediambiental i d’impuls econòmic.
CARDONA: Nucli antic
Fomentar la conservació i recuperació dels valors històrics, culturals i arquitectònics, millorar les condicions urbanístiques i d’integració social i cultural de la població resident. Concretament, destaquen les millores en l’entorn de la plaça del Vall, de la plaça de la Fira de Dalt i del Portal de Graells, així la consolidació de l’àrea d’equipaments de cal Badia.
CERVERA: Nucli històric
Completar el procés d’urbanització al voltant del carrer Major i crear equipaments que potenciïn la seva centralitat, com la Casa Moixó Millorar les condicions residencials. Desenvolupar programes en interès dels col·lectius més desfavorits i de foment de la convivència ciutadana. Estructurar una oferta comercial pròpia, aprofitant l’entorn patrimonial i cultural de l’àrea.
GRANOLLERS: Congost
Actuacions de renovació i rehabilitació de la densa àrea urbana, destinades a trencar l’aïllament territorial, com la reforma integral de la plaça de la Llibertat. Accions de rehabilitació dels edificis i programes socioeconòmics per fomentar la convivència, el sentiment de pertinença, la inclusió social i el desenvolupament econòmic.
L’HOSPITALET DE LLOBREGAT: Florida-Pubilla Cases
Dotar el barri d’un entorn urbà de qualitat, millorar l’accessibilitat, ampliar les zones verdes (destaca la reforma de l’Eix cívic Tomàs Giménez), així com aconseguir un territori més cohesionat, amb més participació i que incideixi positivament en el benestar de les persones (per exemple, el Projecte CLAU de conciliació de la vida laboral i familiar).
IGUALADA: Sant Agustí
Impulsar la regeneració urbana, incidint en la reurbanització de places i carrers com el del Portal, l’adequació de Cal Maco i de l’antiga fàbrica cotonera com a espais polivalents. Recuperar l’eix comercial del carrer Sant Agustí.
LLEIDA: Nucli antic
Eliminació de barreres arquitectòniques i provisió d’equipaments, com l’espai d’ús cultural al Seminari i la rehabilitació i adaptació a nous usos del Convent de Santa Teresa.
MARTORELL: La Vila Vella
Revitalitzar la Vila i augmentar la qualitat de vida dels seus habitants en tres aspectes: social, econòmic i urbanístic. Destaca l’adequació del Portal de l’Anoia, de la Plaça de les Hores i de l’entorn del pont del Diable. Rehabilitació i dotació d’equipaments (Casa Par, La Caserna i la Casa Mestres). Impuls de programes mediambientals, socials i de dinamització del comerç.
RUBÍ: El Pinar
Construcció d’un centre cívic i urbanització de l’espai públic situat entre els blocs construïts els anys 60, per tal de millorar la qualitat urbanística d’un barri amb una topografia accidentada, situat entre polígons industrials, l’autopista C-16 i la carretera que connecta Rubí amb Sant Quirze del Vallès.
SANT FELIU DE LLOBREGAT: Can Calders-La Salut
Vertebració de l’àmbit, fruit dels creixements sense planejament previ propis dels moviments migratoris dels anys 50 i 60, amb la creació del passeig de la Riera de la Salut com a eix lúdic i cultural. Creació d’un equipament multifuncional i expropiació i enderroc de locals en planta baixa per ampliar la plaça de les Roses i urbanitzar-la.
SANTA MARGARIDA DE MONTBUI: Sant Maure
Urbanització i enjardinament del Passeig i del Parc del Torrent Torres i creació d’un centre cultural a la mateixa zona. Intervenció en els elements comuns de l’anomenat ‘Bloc dels cures’ i transformació del tram principal de la carretera de Valls en bulevard.
SANTA PERPÈTUA DE MOGODA: Can Folguera fase II
Impulsar actuacions destinades a convertir un barri perifèric en nova àrea de centralitat i aconseguir amb la seva regeneració la total integració en la vida col·lectiva dels seus habitants. Cal destacar l’obertura urbana del barri al Parc Central.
VALLS: Barri antic
Urbanització dels principals carrers, actuacions de millora a les places del Blat i del Pati, construcció de la biblioteca a l’antiga fàbrica de Ca Creus i formació d’un espai lliure al carrer Sant Francesc per recuperar la muralla medieval.
VILANOVA I LA GELTRÚ: Nucli antic
Mantenir i recuperar la funció residencial en aquest barri, millorar les condicions de vida de les persones i reafirmar el seu caràcter de nucli històric mitjançant la revalorització del seu patrimoni. Adequació de l’espai cultural polivalent “La Sala” i reurbanització dels eixos bàsics del nucli antic.
Convocatòries anteriors
El desembre de 2004 es van adjudicar els ajuts de la primera convocatòria de la Llei a 13 barris, que va tenir continuïtat amb una segona convocatòria adjudicada el mes de juliol de 2005, amb 17 projectes beneficiats. En tots dos casos, l’aportació de la Generalitat va ser de 99 MEUR i la inversió total per convocatòria, incloent-hi l’aportació municipal, arribava als 198 MEUR.
Per tant, entre les tres convocatòries s’han concedit ajuts a 46 barris, per un import total proper als 300 MEUR. La inversió generada per aquests projectes ascendirà a prop de 600 MEUR.
Obres en marxa
Un any i mig després d’haver posat en marxa els ajuts de la Llei de barris, els 30 projectes beneficiaris de la primera i segona convocatòria estan ja en marxa.
La Generalitat va atorgar els ajuts de la primera convocatòria a 13 projectes: el centre històric de Balaguer; el nucli antic de Manresa; el barri del Carme de Reus; els barris de Collblanc i la Torrassa de l’Hospitalet de Llobregat; els barris de la Serra d’en Mena a Santa Coloma de Gramenet i a Badalona; els barris de Santa Caterina i de Roquetes de Barcelona; el barri de Salt 70 de Salt; el barri de Ca n’Anglada de Terrassa; el barri de l’Erm de Manlleu; el nucli històric d’Olot, i el barri de la Mariola de Lleida.
Totes aquestes propostes de rehabilitació integral han començat a esdevenir una realitat. Els ajuntaments han tramitat els seus projectes, s’han creat els comitès d’avaluació i seguiment de tots els barris i s’han iniciat les diferents obres de millora en edificis, carrers i places.
La segona convocatòria va beneficiar 17 projectes. En concret, al barri del Poble Sec de Barcelona; al nucli antic de Berga; a la barriada nova de Canovelles; al barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat; al barri de la Marca de l’Ham de Figueres; al barri de Santa Eugènia-Can Gibert del Pla de Girona; al barri de Cerdanyola de Mataró; al barri de la Ribera de Montcada i Reixac; al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat; al barri vell de Ripoll; al Parc fluvial del riu Ripoll de Sabadell; al barri de Casablanca de Sant Boi de Llobregat; al barri de Can Folguera de Santa Perpètua de Mogoda; al nucli antic de Solsona; al barri de Campclar de Tarragona; al nucli antic de Tortosa i als barris sud de Vic.
En aquest cas, tots els ajuntaments han iniciat obres. Alguns municipis estan ultimant així mateix la tramitació dels seus projectes. Dins el mes de juliol es començaran a constituir els comitès d’avaluació i seguiment.
La implicació d’altres departaments
A més dels ajuts que impulsa el DPTOP, altres departaments de la Generalitat han acordat sumar-se als projectes en curs, atès que la millora de les àrees urbanes amb necessitats especials necessita sovint d’actuacions que van més enllà de la vessant urbanística.
D’aquesta manera, els departaments de Medi Ambient i Habitatge, Salut, Treball i Indústria i Benestar i Família desenvolupen programes d’intervencions complementàries als municipis que han estat beneficiaris en les diferents convocatòries d’ajuts per tal de millorar l’atenció sanitària, vetllar per la integració laboral dels col·lectius en risc d’exclusió o facilitar la integració dels nouvinguts.
Aquests departaments incrementen la dotació econòmica que perceben aquests municipis amb el seu propi pressupost inversor, creant així sinèrgies amb el programa del DPTOP i permetent una aproximació transversal als problemes d’aquestes àrees.
Els diferents departaments impulsen ara els seus plans, que s’aniran concretant en els diversos barris i que s’integraran en els projectes en marxa d’acord amb cadascun dels ajuntaments.
31 de maig de 2006
1