El conseller de Justícia, Josep M. Vallès, i la consellera de Benestar i Família, Anna Simó, han signat avui, dimecres 11 de maig, un Protocol de col•laboració en l’àmbit de la mediació familiar. Per part del Departament de Justícia han assistit a la signatura el director general de Dret i d’Entitats Jurídiques, Xavier Muñoz, i la directora del Centre de Mediació Familiar de Catalunya, Anna Vall; per part del Departament de Benestar i Família hi ha assistit la secretària de Famílies i d’Infància, Montserrat Tur.

L’objecte d’aquest Protocol és establir el marc de col•laboració entre ambdós departaments en l’àmbit de la mediació familiar, dels serveis a les famílies i dels Punts de Trobada, per establir les pautes de treball conjunt.

Amb la signatura d’aquest Protocol, el Centre de Mediació Familiar facilitarà informació i assessorament al personal dels Punts de Trobada de la Secretaria de Famílies i d’Infància, sobre qüestions directament relacionades amb la mediació familiar i, alhora, proveirà al personal de la documentació informativa necessària per divulgar la mediació entre la ciutadania. Per la seva banda, la Secretaria de Famílies i d’Infància informarà, a través dels seus serveis, sobre les possibilitats que ofereix la mediació familiar com a mètode pacífic de resolució de conflictes familiars, facilitarà els formularis de sol•licitud i la informació necessària, derivant al Centre de Mediació Familiar de Catalunya les famílies quan ambdues parts estiguin d’acord en realitzar la mediació.

La mediació familiar a Catalunya

A Catalunya, 7 de cada 10 parelles que demanen la mediació familiar arriben a un acord satisfactori per a les dues parts i, d’aquesta manera, eviten un conflicte judicial que pot agreujar més les diferències familiars.

La mediació familiar és una eina complementària a la via judicial per resoldre els conflictes sorgits en l’àmbit familiar. És un procés totalment voluntari i que es porta a terme mitjançant la intervenció d’una tercera persona, el mediador, que és una peça clau en tot el procés. Aquest és designat per les parts o pel Centre de Mediació Familiar de Catalunya.

La mediació familiar, la poden demanar les persones unides en matrimoni, les que constitueixen una unió estable de parella i les que, sense ser-ho, tenen fills en comú, i, d’altra banda, les persones que tenen un conflicte per raó d’aliments o d’institucions tutelars.

Dades de mediació familiar

A Catalunya hi ha 1411 mediadors familiars homologats pel Centre de Mediació Familiar de Catalunya dels quals 1254 són actius i 157 inactius, entre especialistes dels camps de la psicologia, l’educació, el treball social, la pedagogia i el dret.

Per demarcacions:

A Barcelona hi ha 832 mediadors familiars actius.

La distribució de despatxos desglossada per partits judicials és la següent: Arenys de Mar, 14; Badalona, 12; Barcelona, 587; Berga, 1; Cerdanyola del Vallès, 21; Cornellà de Llobregat, 5; Esplugues de Llobregat, 9; Gavà, 11; Granollers, 34; Hospitalet de Llobregat, 14; Igualada, 7; Manresa, 47; Martorell, 6; Mataró, 56; Mollet del Vallès, 24; El Prat de Llobregat, 5; Rubí, 14; Sabadell, 45; Sant Boi de Llobregat, 3; Sant Feliu de Llobregat, 25; Santa Coloma de Gramanet, 8; Terrassa, 49; Vic, 17; Vilafranca del Penedès, 5; i, Vilanova i la Geltrú, 14. En total hi ha 1033 despatxos de mediadors.

A Tarragona hi ha 76 mediadors familiars actius.

La distribució de despatxos de mediadors que hi ha a la demarcació de Tarragona és la següent: a Falset, 2; a Reus, 24; a Tarragona, 52; a Valls, 8 i al Vendrell, 4.  En total hi ha 90 despatxos de mediadors.

A Lleida hi ha 105 mediadors familiars actius.

La distribució de despatxos de mediadors que hi ha a la demarcació de Lleida és la següent: a Balaguer, 10; a Cervera, 4; a Lleida, 96; a la Seu d’Urgell, 3; a Solsona, 3; a Tremp, 6, i a Vielha, 1. En total hi ha 123 despatxos de mediadors.

A Girona hi ha 175 mediadors familiars actius.

La distribució de despatxos de mediadors que hi ha a la demarcació de Girona és la següent: a la Bisbal d’Empordà, 8; a Blanes, 7; a Figueres, 43; a Girona, 136; a Olot, 11; a Puigcerdà, 2, a Ripoll, 1; a Sant Feliu de Guíxols, 7, i a Santa Coloma de Farners, 5.  En total hi ha 220 despatxos de mediadors.

A les Terres de l’Ebre hi ha 66 mediadors familiars actius.

La distribució de despatxos de mediadors que hi ha a la demarcació de les Terres de l’Ebre és la següent: a Amposta, 51, a Gandesa, 35 i a Tortosa, 51. En total hi ha 137 despatxos de mediadors.

NOTA: S’ha de tenir en compte que alguns mediadors familiars poden tenir més d’un despatx en diferents partits judicials i també en diferents demarcacions per tant el nombre de despatxos no coincideix amb el de persones mediadores.

Punts de Trobada

La Secretaria de Famílies i d’Infància del Departament de Benestar i Família  és l’òrgan específic per al desenvolupament, coordinat i integral, de les polítiques d’atenció i protecció a la família. Per això fomenta l’existència de diferents serveis d’orientació a les famílies. Amb independència d’aquests serveis, mitjançant els anomenats Punts de Trobada, la Secretaria de Famílies i d’Infància atén la problemàtica que sorgeix en els processos de conflictivitat familiar i, en concret, en el compliment del règim de visites del fills i filles establert per resolució judicial o administrativa.

Els Punts de Trobada són serveis destinats a atendre i prevenir, en un lloc neutral i transitori, en presència de personal qualificat, la problemàtica que sorgeix en els processos de conflictivitat familiar o en l’exercici del règim de visites per part de la família biològica en el cas d’infants acollits en centres de la DGAIA o en famílies acollidores i que necessitin visites tutelades.

El passat mes d’abril es van posar en marxa quatre Punts de Trobada a Barcelona; són de titularitat  pública i la gestió ha estat delegada a les entitats adjudicatàries del concurs públic que es va fer en el seu moment (INTRESS, ACDMA, IPSS, NEXE). Està previst que cada Punt de Trobada faci el seguiment i control de les visites d’unes 200/250 famílies l’any. El pressupost que destina el Departament de Benestar i Família per cada centre és d’uns 120.000 € anuals. 

Al llarg d’aquest 2005 la Secretaria de Famílies i d’Infància té previst posar en funcionament tres nous Punts de Trobada a altres indrets de Catalunya, per arribar a assolir, en el termini de vuit anys, un per cada partit judicial.

11 de maig de 2005

1  

Imatges

Fotografia de la signatura

Fotografia de la signatura 510

2  

Fitxers adjunts

Protocol de col·laboració

Protocol de col·laboració
DOC | 46

Protocol de col·laboració

Protocol de col·laboració
PDF | 177